Emmanuel Macron: Decizia de a dizolva Adunarea Naţională a fost cea mai grea, cea mai gravă, dar cea mai responsabilă

Decizia de a dizolva Adunarea Naţională a fost „cea mai grea, cea mai gravă, dar cea mai responsabilă”, le-a declarat marţi preşedintele Emmanuel Macron francezilor îngrijoraţi care l-au chestionat îndelung pe această temă, scrie AFP.

„Nu ne putem teme de popor într-o democraţie”, a adăugat el, îndemnându-i: „Nu vă fie frică”, „mergeţi la vot şi alegeţi-vă viitorul”.

La nouă zile după anunţul neaşteptat al dizolvării parlamentului, Emmanuel Macron a venit la comemorarea a 84 de ani de la apelul din 18 iunie 1940, lansat de la Londra de generalul de Gaulle pentru a rezista ocupantului nazist.

„Există o majoritate tăcută care, ca şi dumneavoastră, nu vrea să fie dezordine”, a dat asigurări şeful statului, în timp ce tabăra sa este creditată cu poziţia a treia în primul tur al alegerilor legislative, pe 30 iunie, cu mult în urma extremei drepte din Rassemblement national (RN) şi alianţei Noul Front Popular (NFP) formată de stânga.

„Fără dizolvare, ar fi fost un +dezastru+”, a insistat şeful statului, preluând un termen folosit de Charles de Gaulle, dar în timpul manifestaţiilor din 1968 din Franţa.