Elena Udrea la Târgșor. Ce se află pe lista de obiecte interzise

Elena Udrea, fosta ministră a Turismului, a ajuns la Penitenciarul de Femei Târgșor de lângă Ploiești, joi 16 iunie, în jurul orelor 20.00.

Ea urmează să fie încarcerată pentru următorii șase ani în aceeași închisoare în care a mai petrecut aproape trei luni la începutul anului 2015. Atunci fusese arestată preventiv în dosarul Gala Bute.

Deși a încercat din răsputeri să convingă autoritățile bulgare să nu accepte extrădarea, invocând printre altele și condițiile grele din penitenciarele românești, demersurile sale nu au avut succes, așa că s-a decis extrădarea ei în România. Transferul a fost realizat în cursul zilei de joi 16 iunie.

Chiar dacă Elena Udrea a susținut în permanență că în închisorile din România condițiile în care este încarcerat un deținut sunt dificile, totuși regulamentul impus de administrația penitenciarului din Prahova sunt chiar permisive. Printre lucrurile pe care Udrea nu va avea voie să le introducă în spatele gratiilor sunt, evident, substanțele interzise, obiecte care ar putea fi folosite drept arme albe, materiale care ar putea fi folosite pentru tatuare, aparate foto sau de filmat, filme sau reviste cu caracter pornografic, magneți și bani.

Pe lista obiectelor interzise se află inclusiv lămâile și derivate ale acestora (sare de lămâie sau Helas). Deși pare curios, acest aliment este interzis în spatele gratiilor pentru că este folosit ca ingredient administrare a heroinei, drogul cel mai des întâlnit în penitenciare.

În schimb, deținutele de la Târgșor au dreptul la o garderobă destul de consistentă. Pachetele primite de acasă pot conține: 3 rochii, 3 fuste, 3 pulovere, 1 haină de iarnă, 1 haină de primăvară (pardesiu), 3 perechi de pantofi, 2 perechi de sandale, 2 cămăși de noapte, 7 chiloți, 7 maiouri, 3 pantaloni scurți, 2 pantaloni lungi (costum), 2 basmale, căciulă sau șapcă, fular, 10 ciorapi. Pe lângă pachetul cu haine, deținutele au dreptul să aibă în cameră aparat de uscat părul de 500 de W. În plus acestea pot merge inclusiv la salonul de coafură și frizerie din incinta penitenciarului, singurul loc unde pot avea acces la produse de styling.

În camera de detenție, Elena Udrea, ca și celelalte deținute, își poate aduce câteva obiecte casnice, chiar și mic mobilier și veselă, dar cu condiția să fie din plastic. Are dreptul să își aducă chiar și un televizor banal, cu diagonala de cel mult 71 de centimetri, un radio cu baterii, cafetieră sau fierbător. Își poate înlocui și lenjeria de pat cu una de acasă, dar administrația impune culoarea albă la cearșaf și albastru sau gri la pătură sau pilotă.