ROPRES

Economia Suediei se clatină: falimentele sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar piaţa imobiliară scade abrupt

Distribuiți acest articol!

În ianuarie, numărul falimentelor din Suedia a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în condiţiile în care numărul lucrătorilor neplăţi în sectorul construcţiilor a crescut în urma crizei actuale de pe piaţa imobiliară, scrie Bloomberg.

Numărul falimentelor a crescut în ianuarie cu 47% faţă de anul precedent, potrivit agenţiei de referinţă pentru credite UC, care a precizat că sectorul transporturilor şi companiile de construcţii au fost cele mai afectate luna trecută.

Datele vin în contextul în care Suedia se confruntă cu cea mai gravă prăbuşire a preţurilor locuinţelor din ultimele trei decenii, ceea ce se aşteaptă să ducă la o scădere dramatică a investiţiilor în construcţia de noi locuinţe. Această evoluţie ar urma să influenţeze activitatea economică, care se aşteaptă să continue să scadă în acest an, după o contracţie în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Preţul proprietăţilor rezidenţiale a atins un nivel maxim în Suedia în luna iunie a anului trecut. De atunci, Suedia a înregistrat cele mai mari scăderi, preţul caselor scăzând cu 18,6%, iar al apartamentelor cu 13,8%, scăderea generală a imobilelor fiind de 16,8%, potrivit The Local.

„În timpul toamnei, am asistat la o serie îngrijorătoare de falimente în afaceri orientate către consumatori, cum ar fi comerţul cu amănuntul, hotelurile şi restaurantele”, a declarat economistul UC Johanna Blome într-un comunicat. „În prezent observăm că cea mai mare creştere are loc în sectoarele care sunt strâns legate de industrie şi de investiţiile pe termen mai lung”.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...