Dușul în doi stârnește rumoare în Elveția. Cum arată campania de economisire a resurselor în plină criză energetică

Sfatul dat de ministrul elvețian al energiei Simonetta Sommaruga de a face un duș în doi pentru a conserva resursele în contextul în care lumea se confruntă cu o criză energetică a stârnit ample comentarii. Recomandarea oficialului a venit după ce executivul a început o campanie care urmărește economisirea energiei electrice prin mai multe măsuri pe care persoanele fizice și companiile le pot adopta, notează publicațiile Blick și Tages-Anzeiger.

La sfârșitul lunii august, guvernul federal elvețian a lansat campania de reducere a consumului de energie pentru a diminua riscurile unui deficit de energie în iarna care urmează, notează publicația Le News.

Cele 5 sfaturi de economisire a energiei oferite de guvern pentru elvețieni:

  • Să nu încălzească niciodată camerele la mai mult de 20 de grade. Setarea termostatului cu un grad mai puțin poate reduce consumul de energie pentru încălzire cu 10%.
  • Să pună capace pe oale în timp ce gătesc. O mare parte din energie se evaporă dintr-o oală descoperită iar un capac ajută la reținerea căldurii și la accelerarea gătitului.
  • Să stingă luminile atunci când părăsesc o încăpere. Lăsarea luminilor aprinse în camere goale reprezintă o risipă inutilă de energie.
  • Să oprească complet calculatoarele și aparatele electrice. Dispozitivele aflate în stand-by continuă să consume energie.
  • Să facă duș în loc de baie. Dușurile să fie scurte, la nu mai mult de 37 de grade, o temperatură ideală pentru organism și pentru a economisi energie.
  • În contextul în care situația aprovizionării cu gaze naturale în Europa devine din ce în ce mai tensionată, Elveția s-a pregătit pentru posibile penurii de gaze și electricitate, notează AFP.

Guvernul elvețian, de altfel, a anunțat că dorește să reducă consumul de gaze cu 15% în această iarnă, urmând exemplul UE.

În acest context, executivul de la Berna a lansat o campanie națională de economisire a energiei pentru a informa populația și companiile cu privire la măsurile simple și rapide de economisire a energiei.

Ministrul energiei, criticat pentru că a pornit prea târziu campania de economisire
Campania de economisire a energiei electrice pornită în Elveția a fost criticată și după ce ministrul energiei Simonetta Sommaruga a oferit sfaturi populației pentru a avea un consum redus în timpul iernii prin a face duș în doi, cu toate că ”nu se potrivește tuturor după o anumită vârstă”.

În afară de a face duș în cuplu, ministrul energiei recomandă elvețienilor să scoată aparatele din priză când nu sunt acasă, să stingă luminile dacă nu au nevoie de ele și să seteze o temperatură mai ridicată la frigider.

Deși mulți au început să râdă de recomandarea privind dușul în doi, oficialul elvețian susține că este o propunere pe care toți ar trebui să o ia în serios, susținând că și-a schimbat comportamentul de când a debutat campania de economisire de resurselor.

Sommaruga a fost criticată pentru că ar fi pornit prea târziu campania, însă ministrul energiei susține că a debutat când era nevoie, după ce oamenii s-au întors din vacanță și înainte de sezonul rece.