Dumitru-Viorel Focșa (AUR): Domnule ministru Budăi, cum sprijiniți tinerii instituționalizați după ce au împlinit vârsta de 18 ani?

După ce au împlinit 18 ani, tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecție socială se află la o adevărată răscruce de drumuri, atrage atenția deputatul AUR Constanța Dumitru-Viorel Focșa. Toți acești tineri vor să urmeze o facultate, să aibă un loc de muncă plătit decent și o casă a lor. Dorințele lor se lovesc de o societate care nu le este deloc prietenoasă și mulți dintre ei ajung în final pe stradă.

Denumiți “Copiii Sistemului”, ei sunt, de fapt, copiii nimănui. Acești tineri, aflați în evidența sistemului de protecție specială, indiferent de tipul serviciului – rezidențial, AMP, plasament familial – au reale dificultăți să se integreze în societate, să-și găsească un loc de muncă și să-și întemeieze o familie. Cu toate că, în “Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei pentru perioada 2015-2020” tinerii care provin din sistemul de protecție sunt incluși în categoria grupurilor vulnerabile, măsurile de susținere din partea statului fie lipsesc, fie nu sunt suficiente.

În acest sens, deputatul AUR Constanța Dumitru-Viorel Focșa a adresat ministrului Muncii Marius Budăi următoarele: „Având în vedere că termenul de implementare a Strategiei mai sus menționate a trecut, vă solicit să îmi comunicați care sunt măsurile concrete prin care statul român îi susține pe tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului prin pregătirea pentru ieșirea din sistem, înscrierea/finalizarea cursurilor postliceale sau universitare, dobândirea unei meserii, a unui loc de muncă și a unei locuințe, susținerea financiară pentru asigurarea strictului necesar pentru o perioadă de câțiva ani după ieșire”.