Dumitru Flucuș (AUR): Statul sprijină prea puțin sectorul agricol. Este nevoie de măsuri care să stimuleze producția internă

Deputatul AUR Dumitru Flucuș a salutat, în cadrul ședinței din plenul Camerei Deputaților inițiativa Guvernului de a institui o schemă de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin pentru anul 2022, în contextul războiului din Ucraina. Pe de altă parte, a subliniat deputatul, statul trebuie să sprijine mult mai mult sectorul agricol din România.

În context, Dumitru Flucuș a anunțat că AUR este alături de agricultorii români și va depune un proiect de lege prin care se interzic importurile de cereale, lapte și alte produse din Ucraina. Importurile ieftine au destabilizat piața internă și i-au afectat drastic pe fermierii români, care au rămas cu producția de cereale nevândută.

„Orice sprijin pentru agricultura românească este binevenit, în special pentru sectorul zootehnic. Știți cu toții că am ajuns să cumpărăm peste 80% din hrana noastră și, sprijinind producția internă, va trebui să ajungem chiar să ne asigurăm tot necesarul și chiar să și exportăm. Astăzi vom depune un proiect de lege care să reglementeze interdicția desfacerii pe teritoriul României a cerealelor din Ucraina tocmai ca să sprijine producția noastră internă”, a declarat deputatul AUR.

Potrivit informațiilor, beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt crescătorii de animale, care au în posesie permanentă bovine înscrise în BND, în calitate de proprietar de animale și/sau proprietar de exploatație, respectiv:

  • persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 217.756.000 lei, echivalentul sumei de 44 milioane euro și se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2023.