Dumitru Flucuș (AUR): PSD, PNL, USR și UDMR s-au opus introducerii în școli a unor ore de cultură și tradiții românești

PSD, PNL, USR și UDMR – partidele sistemului au respins luna aceasta o propunere legislativă AUR privind introducerea unor ore de cultură şi tradiții românești în învățământul primar şi gimnazial. Deputatul Dumitru Flucuș a precizat că proiectul a fost propus spre respingere fără nicio justificare, ținând cont că prin aceeași procedură s-a introdus ca obiect de studiu în școli „Istoria evreilor şi a Holocaustului”.

Dumitru Flucuș a subliniat că există state europene unde copii învăță despre tradiții încă de la grădiniță. Ori, în acest context, și elevii români ar fi putut învăța despre portul, tradițiile și doina românească, cea din urmă fiind inclusă pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO.

„Spre surprinderea mea, proiectul a fost propus la respingere din cauza faptului că, în argumentaţie, raportul spune că nu Parlamentul este abilitat să modifice programa şcolară, ci Ministerul Educaţiei.

Sunt de acord cu acest lucru şi ştiam, însă vreau să vă reamintesc că în urmă cu câteva luni tot aici s-a modificat programa şcolară şi s-a aprobat introducerea unui nou obiect de studiu, Istoria evreilor şi a holocaustului.

Eu m-aş fi bucurat ca, pe lângă aceasta, şi tradiţiile româneşti să fie permis să se studieze în şcoli, şi tradiţiile celorlalte minorităţi, că, în viziunea mea, fiecare ar fi învăţat ceva despre tradiţia lui”, a declarat Dumitru Flucuș în cadrul ședinței Camerei Deputaților.

PNL, PSD, USR și UDMR și-au făcut un obicei din a respinge pe bandă rulantă inițiativele Alianței pentru Unirea Românilor, fără nicio justificare.