Dumitru Flucuș (AUR) a salutat inițiativa prin care 24 iunie devine Ziua Iei tradiționale românești

Sărbătoarea iei românești va fi marcată în fiecare an, pe 24 iunie, potrivit unui proiect de lege adoptat în Camera Deputaților la începutul acestei luni. Decizia reprezintă încununarea demersului inițiat de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, care celebra cămășa populară feminină încă din anul 2013, sub umbrela Zilei Universale a Iei.

Deputatul AUR Dumitru Flucuș, un patriot și apărător al valorilor tradiționale românești, a sprijinit adoptarea acestei inițiative prin care 24 iunie devine Ziua Iei tradiționale românești. În context, deputatul și-a exprimat profunda mâhnire că încă mai sunt politicieni în Parlamentul Țării care votează contra unor astfel de proiecte legislative.

„M-a bucurat mult această inițiativă. Cine mă cunoaște, știe că sunt un entuziast al portului tradițional românesc. Cine iubește hainele tradiționale își iubește, evident, și patria.

Proiectul a fost votat de către toate formațiunile politice. PSD, PNL, UDMR și AUR au fost de acord cu această inițiativă minunată prin care ne respectăm țara și istoria. Ceea ce m-a surprins este că deputații USR nu au fost de acord cu acest proiect. Deputații USR nu au votat marcarea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei Tradiționale Românești”. Mă surprinde acest gest deoarece marcarea acestei zile are un rol preponderent simbolic, fără impact bugetar. Colegii de la USR, prin încercările necontenite de evoluție, uită rușinos care le sunt rădăcinile”, a declarat Dumitru Flucuș.

Potrivit legii care a trecut de Camera Deputaților, cu ocazia „Zilei Iei tradiționale românești” vor fi organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate materiale care vizează promovarea şi protejarea iei.