ROPRES

Dumitrina Mitrea (AUR): Vom urmări îndeaproape activitatea noului judecător al României la CEDO

Distribuiți acest articol!

Dumitrina Mitrea, deputat AUR de Neamț, atenționează asupra responsabilității noului judecător român din cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Sebastian Rădulețu. Acesta a fost ales judecător CEDO pentru un mandat de nouă ani și va începe nu mai târziu de trei luni de la alegerea sa. 

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) l-a ales judecător al CEDO pe Sebastian Răduleţu, dintr-o listă de trei candidați. Potrivit site-ului APCE, Sebastian Rădulețu a obţinut 84 din cele 165 de voturi valide exprimate în al doilea tur, în timp ce Răzvan-Horaţiu Radu a primit 78 de voturi, iar Claudia Jderu trei voturi.

Claudia Jderu, singura dintre candidați cu activitate de judecător

Dintre cei candidați propuși de România la CEDO, Claudia Jderu fiind singura care a profesat ca judecător, ceilalți doi remarcându-se prin activitatea academică. Cu toate acestea, Claudia Jderu a reușit să adune doar 3 voturi.

Dumitrina Mitrea transmite cât de important este ca judecătorii României la CEDO să reprezinte interesele țării și să soluționeze favorabil cât mai multe cazuri. 

“Pe 24 aprilie 2023, la Consiliul Europei s-a votat candidatul României la CEDO, fiind doi candidați care au recomandare din partea Comisiei, amândoi întrunind punctaj egal (Răzvan Horațiu Radu și Sebastian Rădulețu – ambii cu CV-uri spectaculoase ) și judecător Claudia Jderu, singura cu activitate de judecător.

Important este însă ca cel care va ocupa această funcție să reprezinte pe cei care vor fi nevoiți să apeleze la această instituție. 

Sper că domnul Sebastian Rădulețu va acționa întotdeauna cu responsabilitate, va acorda ajutor celor care au nevoie de această instituție și va apăra dreptul lor”, a mai mai transmis Dumitrina Mitrea. 

Eroare de vot

Deputata AUR Dumitrina Mitrea a mai menționat că s-a produs o eroare în timpul votului,  inversând-se ordinea celor doi candidați. Cei care l-au votat pe Răzvan-Horaţiu Radu îl votaseră în fapt pe Sebastian Rădulețu. 

“Dar cum nici aici lucrurile nu funcționează perfect, în timpul votului, s-a inversat ordinea celor doi, practic producându-se o eroare de vot ( cei care l-au votat pe Radu s-au trezit că de fapt l-au votat de Rădulețu și invers), aceasta eroare au activat puternic 2 partide susținătoare ale celor 2 candidați bărbați, USR și PNL, iar această eroare a atras anularea primei runde de voturi în data de 24 mai, votul reluându-se a doua zi”, a precizat Dumitrina Mitrea. 

România, pe lista neagră  a ne-respectării și ne-punerii în aplicare a mii de hotărâri câștigate la CEDO 

Deputata AUR a mai atras atenția asupra misiunii CEDO, care este aceea de a veghea la respectarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului și a Protocoalelor suplimentare de către statele semnatare. În prezent, România având la activ foarte multe hotărâri CEDO care nu au fost respectate și puse în aplicare. 

“Să nu uităm că România este pe lista neagră a ne-respectării și ne-punerii în aplicare a mii de hotărâri câștigate la CEDO de către români”, atrage atenția deputata AUR de Neamț. 

Anterior alegerii lui domnului Sebastian Rădulețu, judecătorul român la CEDO era Iulia Moțoc. Acesta va activa de anul viitor la Curtea Penală Internațională. 

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...