Dumitrina Mitrea (AUR): Statul român nu are un sistem național unitar de evidență a ocupării forței de muncă

Dumitrina Mitrea, deputat AUR, atrage atenția asupra unei probleme spinoase de care Guvernul Cîțu se pare că a uitat: necesitatea de a crea un registru unic al personalului plătit din fonduri publice. Din cauza faptului că statul nu are un astfel de sistem național unitar, evidența bugetarilor este fragmentată și nu există posibilitatea unei radiografii în timp real a personalului plătit din bani publici. În plus, există obligații diferite între entitățile publice și cele private în privința evidenței angajaților, ceea ce implică un anumit tratament discriminator, explică aceasta.

Deputata AUR a adăugat că, de-a lungul timpului, în România au avut loc mai multe încercări de creare a unui registru unic al personalului plătit din fonduri public, ultima inițiativă fiind a fostului ministrul al muncii, Violeta Alexandru, care însă nu a fost dusă la bun sfârșit.

În aceste condiții, Dumitrina Mitrea i-a adresat premierului Florin Cîțu o întrebare prin care solicită răspunsuri la următoarele puncte:

  1. Care este numărul real al angajaților din România plătiți din fonduri publice?
  2. Considerați că este necesară o evidență clară, centralizată și interogabilă a tuturor persoanelor plătite din bani publici?
  3. Dacă răspunsul la întrebarea precedentă este pozitiv, ce demersuri ați făcut în acest sens, de la preluarea mandatului și până în prezent? 
  4. Având în vedere că Inspecția Muncii administrează cu succes sistemul ReGES/REVISAL, pentru evidența salariaților din mediul privat din România, care sunt considerentele pentru care instituțiile publice și alte entități controlate de stat nu utilizează acest sistem de evidență a angajaților?

Este regretabil faptul că statul nu are, nici până în prezent, o imagine clară asupra dinamicii forței de muncă din România, în special din sectorul public. Am încredere însă că împreună putem rezolva astfel de deficiențe nepermise pentru o țară membră a Uniunii Europene”, a mai spus deputata AUR.