Dr. Delia Reurean Pintilei, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice: Cum interpretăm corect glicemiile?

Care este valoarea normală a glicemiei şi de la ce valoare a glicemiei merg la medic? Dacă am diabet, când îmi iau glicemia şi ce valori ar trebui să am? De ce îmi iau glicemia acasă şi este normală, iar când ajung la laborator este mai mare?

Cu siguranţă te-ai întrebat măcar o dată dacă valoarea glicemiei tale este cea normală. Şi cu siguranţă te-ai uitat la valorile normale de la laborator, pentru ca apoi să încerci să încadrezi valoarea ta în intervalul care apărea scris pe rezultatele analizelor tale. Foarte bine, pentru că ar trebuie să facem analizele în fiecare an, chiar dacă suntem perfect sănătoşi. La urma urmei, cum spunea cineva odată, nimeni nu are nimic, până nu începe să aibă. Ce înseamnă exact o glicemie normală? Pentru o persoană sănătoasă valoarea glicemiei trebuie să fie sub 100 mg/dl dacă ţi-ai luat glicemia dimineaţa, pe nemâncate. Şi trebuie să fi trecut minim 8 ore de la ultima masă.

Orice valoare peste 100 mg/dl, chiar şi 101 merită atenţia ta. Şi încă ceva: dacă ai valoarea aceasta pe glucometru (aparatul cu care îşi măsoară glicemia cei care au diabet), repetă valoarea la laborator, din sânge venos. Aceasta va fi recomandarea şi dacă mergi la medic: repetă analiza la un laborator, după minim 8 ore de repaus alimentar. Poate te-am făcut să ridici o sprânceană: chiar contează şi 101-102 mg/dl? Da, contează şi iată de ce: glicemia înseamnă glucoză în sânge; toţi avem glucoză în sânge pentru că este principala noastră sursă de energie. Trebuie să fie permanent acolo pentru ca celulele noastre să funcţioneze optim. Este, în termeni foarte simpli, mâncarea preferată a corpului nostru. Vasele de sânge sunt conductele, iar sângele este vehiculul care ajută glucoza şi alte substanţe să ajungă acolo unde este nevoie.

 » Aflați mai multe informații aici.