Dorinel Cosma(AUR): Serbia să respecte drepturile minorității românești

Duminică se celebrează Ziua Națională a Românilor de Pretutindeni. Se estimează că jumătate din națiunea română trăiește dincolo de granițele țării.

„Jumătate din națiunea română trăiește dincolo de granițelor țării, în comunitățile istorice, în Republica Moldova, în Uniunea Europeană sau răspândiți peste tot prin lume. Este o realitate tristă deoarece mulți din românii noștri nu se bucură de drepturi pentru a-și conserva identitatea.

În Serbia vedem că autoritățile nici nu vor să recunoască existența unei minorități românești, nu au dreptul să spună acest lucru sau să cunoască acest lucru. Românii au drepturi și ele trebuie respectate, iar Serbia trebuie să știe că accesul în Uniunea Europeană nu se poate face decât dacă aceste drepturi sunt respectate, așa cum și România respectă drepturile minorității maghiare, sârbe, a celor care se identifică ca fiind ruși sau ucrainieni.

În Republica Moldova avem peste trei milioane de români iar statul român nu face suficient pentru a le apăra drepturile. Se oferă prea mult ajutor autorităților în vederea întăririi unei statalități administrative moldovenești în timp ce nu se investește aproape deloc în identitatea noastră românească din Basarabia” a declarat Dorinel Cosma, senator al Alianței pentru Unirea Românilor.