ROPRES

Dorinel Cosma (AUR) solicită ministrului Sănătății să urgenteze implementarea Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului

Distribuiți acest articol!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, sfidează eforturile depuse de către specialiștii care au elaborat Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului și tărăgănează adoptarea unei legi în acest sens. Având în vedere că în România cancerul este una dintre principalele cauze de mortalitate, senatorul AUR Dorinel Cosma a făcut apel către ministrul Rafila și i-a solicitat acestuia să își revizuiască atitudinea și să acționeze în interesul pacienților și al întregii societăți.

Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului a fost votat în Parlament și promulgat de Președinte în noiembrie 2022, urmând să devină funcțional în iunie a.c. Pentru a se asigura că programul poate fi implementat fără probleme, au fost elaborate normele de aplicare, la solicitarea președintelui Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Cu toate acestea, ministrul Alexandru Rafila pune piedici implementării acestui program – potrivit informațiilor, Ministerul Sănătății a solicitat modificări și adaptări chiar pe ultima sută de metri pentru a evita adoptarea legii. Ministrul Rafila ar dori în schimbă să recurgă la o ordonanță de urgență a Guvernului.

Senatorul AUR Dorinel Cosma atrage atenția că o astfel de atitudine este disprețuitoare și subestimează eforturilor depuse de experți și specialiști din România în elaborarea planului pe o perioadă de doi ani. Parlamentarul amintește că timpul are o importanță crucială în diagnosticarea și tratamentul cancerului, iar întârzierea implementării acestui plan are consecințe directe asupra vieții și sănătății oamenilor.

Prin intermediul unei declarații politice susținute în Parlament, senatorul Dorinel Cosma solicită ministerului în cauză să-și asume responsabilitatea față de populație și să acționeze cu seriozitate și determinare în implementarea Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului.

„Cerem transparență totală în privința termenelor și etapelor de realizare, precum și consultarea și implicarea activă a experților și specialiștilor din domeniul oncologic. Pacienții nu își pot permite să aștepte în incertitudine, iar viețile lor nu pot fi jucate pe o scenă politică”, a adăugat senatorul.

În încheiere, Dorinel Cosma subliniat că implementarea Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului nu este un moft politic, ci o necesitate vitală pentru milioane de români. „Îi îndemn pe toți colegii mei parlamentari să se alăture acestui demers și să ne asigurăm că dreptul la sănătate și la un tratament adecvat este garantat pentru fiecare cetățean al acestei țări”, a mai spus senatorul AUR.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...