Dorinel Cosma (AUR): Reducerea decalajului de încasare la TVA ar aduce mai mulți bani la bugetul statului

Coaliția PSD-PNL-UDMR propune noi măsuri de creștere a veniturilor la bugetul de stat, însă majoritatea acestora nu vor avea efectul scontat. De exemplu, nu doar că majorarea taxelor și impozitelor îi vă sărăci pe cetățenii de rând, însă, în anumite cazuri, va crește și mai mult rata evaziunii fiscale. O soluție ar fi reducerea decalajului de încasare la TVA, atrage atenția senatorul AUR Dorinel Cosma, care l-a interpelat pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, pe această temă.

O analiză a PwC din 2021 arată că România ocupă primul loc între statele membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA, având un deficit de 34,9% la nivelul anului 2019. Acest lucru înseamnă că bugetul României nu colectează peste o treime din TVA-ul cuvenit sau 3% din PIB. Potrivit sursei citate, cele mai mici deficite de TVA înregistrează Croaţia (1%), Suedia (1,4%), şi Cipru (2,7%).

Iată ce a declarat senatorul AUR Dorinel Cosma:

„Statul român are probleme în a colecta TVA și a preveni evaziunea fiscală. Având în vedere ritmul insuficient de creștere a veniturilor la buget în raport cu cheltuielile și opțiunile limitate pe care statul le are la dispoziție pentru a majora încasările fără să afecteze contribuabilii deja afectați de creșterea impozitelor.

Există potențial de creștere a veniturilor la bugetul de stat prin reducerea decalajului de încasare la TVA. Astfel ar putea încasa venituri suplimentare la bugetul de stat cu miliarde de euro pe an”.

În interpelarea către Ministerul Finanțelor, senatorul AUR a cerut răspuns la următoarele întrebări:

  1. Ce măsuri eficiente are Ministerul de Finanțe pentru a reduce deficitul de încasare cu 5 procente într-un an, precum și implementarea de măsuri necesare pentru creșterea colectării de TVA?
  2. Care este valoarea de  TVA  colectat de către Ministerul Finanțelor în anii 2021 și 2022 la nivel național și la nivel local, detaliat pe fiecare județ ?
  3. Care este procentul privind raportul dintre TVA datorată și neplătită la bugetul de stat, și obligația totală de TVA de plată în 2021-2022 la nivel național?
  4. Care este valoarea TVA neplătită de către agenții economici, ca urmare a fraudei, evaziunii, falimentului, insolvenței, în anul 2020,2021 și2022, la nivel național și local, detaliat pe fiecare județ? Dar la nivelul județului Botoșani?