Dorinel Cosma (AUR): Opriți discriminarea și concurența neloială. Nu mai faceți ridesharing cu interesele românilor

Senatorul AUR Dorinel Cosma a criticat dubla măsură aplicată de autorități în domeniul serviciilor de taximetrie: în timp există o suprareglementare în cazul firmelor de taximetrie românești, companiile de ridesharing, precum Uber sau Bolt, se bucură de mai multă flexibilitate. Parlamentarul botoșănean a adresat ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, o întrebare parlamentară pe această temă și a cerut explicații.

Dorinel Cosma a amintit că 70% din mașinile care fac taximetrie în România astăzi sunt mascate sub forma unui așa-zis „ridesharing”. Peste 100 de taximeștri au protesta vara aceasta, nemulțumiți că șoferii care practică transportul alternativ le fac concurență neloială, nu plătesc taxe şi practică tarife mult mai mici. Ei au cerut abrogarea unei Ordonanțe de Urgenţă din anul 2019, care reglementează transportul alternativ de persoane.

Senatorul AUR a subliniat că Legea 204/2019, precum și Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 49/2019 privind activitățile de transport alternativ, au produs mai mult rău acestui domeniu de activitate.

„Taxiurile galbene, clasice, sunt suprareglementate și controlate de zeci de instituții ale statului, în vreme ce taxiurile albe de tip Uber beneficiază de reglementări foarte relaxante. Chiar și așa, șoferii acestor platforme sunt practic jefuiți, luându-li-se jumătate din banii pe care îi câștigă.

În octombrie anul acesta, ca și în luna iunie, taximetriștii tradiționali din 40 de județe au protestat față de discriminarea la care sunt supuși. Aceștia sunt nemulțumiți de concurența neloială pe care o fac cei ce practică transportul alternativ. Șoferii care lucrează pentru companiile de ridesharing sunt avantajați pentru că plătesc mai puține taxe. Numărul celor care practică transportul alternativ este aproape dublu față de cel al taximetriștilor care plătesc taxe la stat”, a precizat senatorul.

În acest context, Dorinel Cosma a solicitat ministrului Sorin Grindeanu să transmită un răspuns punctual la următoarele întrebări:

  1. În baza căror rațiuni aplicați și agreați dubla măsură în privința serviciilor de taximetrie?
  2. Despre apărarea și promovarea intereselor căror cetățeni pledați în discursurile publice, ale românilor și firmelor românești sau ale celor din afara țării?
  3. De ce promovați discriminarea, concurența neloială și păcălirea statului român?
  4. Ce măsuri aveți în vedere și când pentru clarificarea situației care nu produce decât rău cetățenilor români și statului?