Dorinel Cosma (AUR), interpelare către ministrul Transporturilor: Ce soluții veți lua pentru a evita noi situaţii de criză pe piaţa RCA?

Un nou faliment a zguduit piața asigurărilor RCA, după intrarea în insolvență a Euroins, la doar un an și jumătate după cea a companiei City Insurance. Autoritatea de Supraveghere Financiară, instituția care ar fi trebuit să se asigure că astfel de situații nu se vor mai repeta, asistă astfel la un nou faliment de răsunet, iar cetățenii sunt cei care vor suporta costurile.

Senatorul AUR Dorinel Cosma consideră că autoritățile abilitate trebuie să ia măsurile necesare pentru ca astfel de situații de criză să nu mai aibă loc pe viitor. În acest sens, parlamentarul l-a interpelat pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și a solicitat informații privind modul în care această criza va fi gestionată, precum și ce soluții există astfel încât astfel de situații să fie evitate.

Dorinel Cosma punctează în interpelarea transmisă Ministerului Transporturilor faptul că, după intrarea în faliment a Euroins, pe piaţa asigurărilor RCA vor mai activa doar 7 asigurători. „Mai grav e faptul că falimentele din acest segment vor fi plătite indirect de asiguraţi, prin intermediul Fondului de Garantare a Asiguraţilor, o cota de 1% din primele brute încasate de asigurători mergând la acest fond”, mai precizează senatorul AUR.

Potrivit informațiilor, prima de asigurare pentru polițele RCA a crescut substanțial în ultima perioadă. Dacă până în anul 2020 prima medie anuală s-a situat sub 650 de lei, în prezent, proprietarii de maşini vor plăti şi cu 40% mai mult faţă de anul 2022 pentru poliţele RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat tarifele de referinţă pentru 2023 și, comparativ cu februarie 2022, se vede o creștere semnificativă pentru toate capacitățile cilindrice și toate categoriile de vârstă.

Având în vedere cele expuse mai sus, senatorul AUR Dorinel Cosma solicită Ministerului Transporturilor răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Care sunt măsurile concrete pe care Guvernul României le va întreprinde pentru gestionarea acestei crize?
  2. Adoptarea de către Guvern, a proiectului de Hotârâre de Guvern care vizează plafonarea tarifelor RCA pentru o perioada de 6 luni, reprezintă o soluţie pe termen scurt pentru gestionarea crizei. Care sunt soluţille pe termen mediu si lung, identificate de Guvern, pentru a evita apariţia unor noi situaţii de criză pe piaţa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto din România?