Dorinel Cosma (AUR): Independența energetică a statelor din Europa de Est, pe agenda discuțiilor grupului parlamentar de prietenie România-Lituania

Senatorul AUR Dorinel Cosma, membru al grupului de prietenie româno-lituanian, a primit marți, 3 mai, vizita delegației Grupului pentru relații interparlamentare cu România din Republica Lituania. Principalele teme abordate în cadrul întrevederii au fost legate de conflictul din Ucraina și de necesitatea de a găsi soluții în vederea obținerii independenței energetice a statelor din Europa de Est.

Participanții la discuțiile grupului parlamentar de prietenie Lituaniano-Român au condamnat ferm agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei și au abordat subiectul necesității de a securiza întreg Flancul Estic prin întărirea prezenței aliate în România și Lituania, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

O altă temă de interes a fost legată de obținerea independenței energetice. Este vorba despre necesitatea de a găsi surse alternative de energie prin dezvoltarea de proiecte şi împărţire a resurselor, în vederea contracarării dominaţiei Rusiei pe piaţa gazelor şi a reduce dependenţa statelor din Europa de Este de livrările ruseşti, în contextul în care Gazprom a oprit complet livrarea de către Bulgaria și Polonia, țări calificate drept „neprietenoase” de către Kremlin, a precizat senatorul AUR Dorinel Cosma.

Pe agenda discuției s-au mai aflat teme privind amplificarea relațiilor comerciale bilaterale, precum și intensificarea cooperării în domeniul politic, economic, cultural, educațional, energetice, uman, etc.

La finalul discuțiilor, membrii grupului de prietenie româno-lituanian au subliniat importanța cooperării la nivel parlamentar, de a  favoriza coordonare mai aprofundată a pozițiilor în cadrul UE, dezvoltarea cooperării ca membri NATO și identificarea de oportunități de colaborare în cadrul altor organizații și foruri internaționale și regionale.