Dorinel Cosma (AUR), în sprijinul asistenților maternali și asistenților personali: Au ajuns la limita sărăciei

Asistenții maternali și asistenții personali oferă sprijin persoanelor vulnerabile, însă pentru munca depusă primesc un salariu derizoriu. Acești angajați au dreptul la o viață decentă, consideră senatorul Dorinel Cosma, care a înaintat o sesizare către ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, prin care solicită informații privind data la care va fi aplicată Legea nr. 153/2017 prin care asistenții sociale își vor primi drepturile.

Potrivit informațiilor, un angajat pe poziţia de asistent social are un salariu care variază, în medie, între 500 şi 800 de euro net pe lună. Însă, 70% dintre aceștia primesc salariul minim garantat în plată, ca urmare a diminuărilor salariale din ultimii trei ani, ajungând astfel la limita sărăciei.

Senatorul AUR Dorinel Cosma s-a alăturat demersului inițiat de Federația Națională Sindicală din Asistență Socială și Protecția Copilului FNS „PRO.ASIST”, care solicită Guvernului să aplice Legea nr. 153/2017 actualizată în integralitatea ei, prin aplicarea coeficientului de salarizare 1 la salariul minim pe economie de 3.300 lei.

„Aplicarea coeficienților din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar conduce la dispariţia discriminărilor şi discordanţelor majore între salariile din sistemul bugetar și în special în sistemul de asistență socială unde asistenții maternali profesioniști, asistenții personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii și personalul de îngrijire a beneficiarilor de servicii sociale, au pierdut gradația de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată”, precizează senatorul.

În acest context, senatorul Dorinel Cosma solicită ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. Veți da curs solicitării celor peste 150 de mii de angajați ai sistemului de asistență socială și veți pune în aplicare Legea nr. 153/2017, prin aplicarea coeficientului de salarizare 1 la salariul minim pe economie de 3300 lei?
  2. Dacă da, când și cum vor fi puși în drepturi asistenții maternali și cei personali?
  3. Dacă nu, care sunt argumentele acestei decizii?