ROPRES

Dorinel Cosma (AUR): Funcționarea la capacitate maximă a hidrocentralelor Porțile de Fier ar putea contribui la scăderea prețurilor la energie

Creșterea prețului la energie, generată de liberalizarea pieței și de războiul din Ucraina, a pus și mai multă presiune asupra românilor, care au primit facturi mult mai mari la utilități. Senatorul AUR Dorinel Cosma a afirmat că statul, prin Ministerul Energiei, dispune de pârghiile necesare pentru a reduce presiunea ce apasă asupra consumatorilor.

De exemplu, funcționarea la capacitate maximă a Porților de Fier ar putea contribui la scăderea prețurilor energiei electrice pentru clienții casnici şi industriali prin optimizarea utilizării resurselor la capacitate maximă şi reducerea pierderilor de energie din sistem. În acest sens, Dorinel Cosma a sesizat Ministerul Energiei și a cerut o serie de date privind producția de energie a hidrocentralelor Porțile de Fier.

În urma acestei solicitări, Ministerul Energiei a transmis cu întârziere o situație privind producția de energie a hidrocentralelor Porțile de fier I și II. În document, ministerul precizează că ambele centrale funcționează continuu (100% din timp), cu o producție de energie corespunzătoare debitului afluent. O altă precizare se referă la faptul că exploatarea acestui sistem „se face pe bază de planuri zilnice convenite cu partea sârbă în funcție de debitul afluent mediu zilnic în lacul de acumulare al Sistemului Porțile de Fier I şi nivelul mediu zilnic al Dunării la Gura Nerei”, iar producția de energie totală se stabilește în funcție de prognoza debitului afluent şi de situația inițială a nivelului de control în lacul de acumulare, România și Serbia.

În acest context, Ministerul Energiei a transmis o situație privind producția de energie a celor două hidrocentrale pentru perioada septembrie 2022 – februarie 2023:

La întrebarea senatorului AUR Dorinel Cosma privind planurile pentru modernizarea celor două hidrocentrale, Ministerul Energiei a transmis că sunt în desfășurare o serie de investiții:

„În prezent, în cadrul Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I şi UHE Porţile de Fier II, sunt în derulare două din proiectele strategice investiționale ale Hidroelectrica, şi anume: ..Lucrări de modernizare instalații electrice aferente echipamentelor hidromecanice şi instalație de acționare hidraulică aferentă barajului deversor SHEN Porțile de Fier şi .„Lucrări de modernizare instalaţii electrice aferente echipamentelor hidromecanice şi instalație de acționare hidraulică aferentă barajului deversor CHE Gogoşu Porţile de Fier”.

Potrivit sursei, Hidroelectrica are planificate şi alte lucrări de retehnologizare: modernizare la SHEN Porțile de Fier I şi UHE Porțile de Fier II.

S-ar putea să-ți placă și...