Dorinel Cosma (AUR): Emigrația masivă a românilor, o problemă care are implicații majore pentru viitorul României

Datele colectate de Institutul Național de Statistică arată că aproape 50.000 de români au emigrat definitiv din România în 2022. Printre aceștia se află atât persoane cu studii superioare, cât și muncitori calificați și necalificați. Acest exod lasă în urmă un deficit de forță de muncă, o problemă care se agravează de la an la an și pentru care autoritățile nu identifică soluții optime.

În acest context, senatorul AUR Dorinel Cosma a adresat miniștrilor Muncii, Educației, Sănătății și Afacerilor Externe o serie de întrebări cu privire la situația economică și emigrația masivă a românilor.

Senatorul AUR Dorinel Cosma consideră că românii sunt nevoiți să plece peste hotare din cauza situației economice: „prețurile cresc fără încetare, inflația ne sfâșie economiile, iar costul vieții devine tot mai apăsător pentru cetățenii noștri. Tot mai mulți români se simt umiliți în propria lor țară, în care muncesc din greu și plătesc taxe și impozite, dar văd cum viața devine tot mai grea și mai puțin sigură”. Importul forței de muncă din Asia nu este singura soluție și prezintă o serie de dezavantaje pe termen lung.

Dorinel Cosma subliniază că este esențial ca această problemă să fie analizată în profunzime în vederea dezvoltării unor politici și măsuri care să asigure un viitor mai bun pentru toți românii în țara noastră.

În acest context, senatorul a cerut următoarelor instituții să transmită răspuns la următoarele întrebări, după cum urmează:

Ministerul Afacerilor Externe

 1. Câți români au emigrat până în prezent, din 2021 până în 2023?
 2. Câți români trăiesc și muncesc în alte state la ora actuală?
 3. Câte persoane au renunțat la cetățenia română în aceeași perioadă?
 4. Câți români au dobândit dublă cetățenie sau au domiciliul temporar în alte țări?

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

 1. Câți cetățeni asiatici lucrează în România, și care este statistică lor în perioada 2021-2023?
 2. Care sunt programele și măsurile guvernamentale pentru integrarea acestor lucrători în societatea românească și pentru protecția drepturilor acestora?
 3. Câte persoane au plecat din mediul urban și câte din mediul rural în această perioadă?
 4. Care sunt măsurile pentru combaterea exodului populației din mediul rural și pentru dezvoltarea infrastructurii în aceste zone?

Ministerul Educației

 1. Cum influențează emigrația masivă din România abandonul școlar și calitatea educației?
 2. Există programe sau strategii pentru atragerea tinerilor talentați înapoi în țară?

Ministerul Sănătății

 1. Cum afectează emigrarea sistemul de sănătate din România, în special în ceea ce privește disponibilitatea și calitatea serviciilor medicale?
 2. Există planuri pentru îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate în zonele rurale și urbane?