Dorinel Cosma (AUR) critică dur Ministerul Agriculturii: La nivelul MADR nu există o situație centralizată privind pagubele produse de secetă în județul Botoșani

Fermierii din județul Botoșani cer despăgubiri pentru culturile afectate de secetă – este vorba despre mii de hectare de culturi de grâu, porumb, orz, orzoaică, ovăz, secară şi alte culturi. Dorinel Cosma, senator AUR de Botoșani, a sesizat Ministerul Agriculturii și a cerut autorităților să vină cu măsuri de sprijin. MADR nu are până la această oră o situație centralizată.

În interpelarea trimisă Ministerului Agriculturii în luna septembrie, Dorinel Cosma a arătat că nu numai fermierii sunt afectați, ci și țăranii care practică agricultura de subzistență:

„Fermierii, cât şi sătenii care trăiesc din agricultură se plâng de pagubele cauzate de secetă. Astfel, ţăranii se întreabă dacă vor avea cu ce trăi sau ce mânca din cauza secetei. Majoritatea persoanelor care practică agricultura nu o fac în scopuri economice, ci în scopuri de subzistență, astfel că randamentele terenurilor agricole şi producțiile sunt scăzute, iar agricultorii, având o producţie scăzută datorată secetei, nu vor putea să-şi acopere investițiile din cauza dublării preţului carburanţilor, a dublării şi chiar a triplării preţului la îngrăşăminte, creşterii dobânzilor la creditele pe care le au contractate pentru achiziţia de utilaje sau pentru înfiinţarea de culturi”.

Ministerul Agriculturii nu are încă o situație centralizată. Potrivit răspunsului transmis la sesizarea senatorului Dorinel Cosma, la nivelul MADR încă se monitorizează şi se centralizează informaţiile referitoare la culturile şi suprafețele afectate de seceta pedologică din acest an.

Din informațiile disponibile până la această oră, la nivelul judeţului Botoşani sunt afectate circa 10,9 mii ha cultivate cu porumb, circa 5,3 mii ha cultivate cu floarea­ soarelui şi circa 2,7 mii ha cultivate cu soia.

Finalizarea Intr-un termen cât mai scurt a acestor acţiuni va permite centralizarea tuturor informaţiilor confirmate prin procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor şi prin rapoarte de sinteză de la fiecare judeţ, privind suprafeţele afectate de seceta pedologică, pe culturi şi grade de afectare, care vor fi necesare ulterior în elaborarea şi proiectarea de analize privind situaţia existentă”, se arată în răspunsul oferit de Ministerul Agriculturii.

Dorinel Cosma și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care lucrează autoritățile statului, care până la această oră nu au o situație finalizată cu privire la pagubele produse de secetă. Din acest motiv este puțin probabil ca fermierii să primească despăgubiri în timp util.