Dorel Acatrinei (AUR) solicită înființarea Zonei Libere Siret pentru a crește oferta de locuri de muncă pentru suceveni

Dorel Acatrinei, deputat AUR de Suceava, solicită Guvernului să înființeze Zona Liberă Siret pentru a crește oferta de locuri de muncă pentru suceveni, așa cum s-a întâmplat la Giurgiu, Arad, Brăila, Sulina, Galați și Constanța, care sunt declarate zone libere. De asemenea, parlamentarul cere autorităților să facă demersurile necesare în vederea înființării primului parc industrial în județul Suceava.

Dorel Acatrinei susține că instituirea regimului de zonă liberă va atrage capital străin pentru introducerea tehnologiilor noi, precum şi pentru sporirea posibilităţilor de folosire a resurselor economiei naționale. Potrivit informațiilor, înfiinţarea şi delimitarea perimetrală a teritoriilor zonelor libere, precum şi înfiinţarea birourilor vamale, se fac prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale interesate.

În ceea ce privește județul Suceava, principala problemă este nepăsarea autorităților locale: deși există un sistem facilități, la nivel local nu s-a întreprins nimic în acest sens. Dorel Acatrinei aduce la cunoștința premierului Marcel Ciolacu faptul că niciun reprezentant al Consiliului Județean nu este interesat să rezolve problemele sucevenilor: nimeni nu a propus înființarea unei astfel de zone libere. La fel se întâmplă și când se pune problema înființării unui parc industrial.

„Avem în Monitorul Oficial al României, Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere și facilitățile acordate la art.12 și următoarele din această lege, printre puținele facilități acordate de Statul Român pentru investiții și crearea de locuri de muncă. Zona Liberă este un perimetru în care mărfurile extra-comunitare sunt considerate ca aflate în afara teritoriului vamal al Uniunii Europene, iar mărfurile depozitate se bucură de un regim vamal suspensiv în conformitate cu legislația vamală comunitară. De asemenea, staționarea bunurilor în Zona Liberă este nelimitată în timp. Se pot depozita mărfuri în Zona Liberă fără să fie plătite nici un fel de taxe vamale sau TVA. Tranzitul de mărfuri între zonele libere este, de asemenea, scutit de taxe”, a precizat deputatul.

Având în vedere situația prezentată, deputatul Dorel Acatrinei solicită premierului Marcel Ciolacu să transmită la ce dată va iniția înființarea Zonei Libere Siret și înființarea primului parc industrial în județul Suceava.