Dorel Acatrinei (AUR), întrebare pentru premierul Ciucă: Ce soluții aveți pentru reducerea deficitului bugetar?

Actualul guvern se împrumută la dobânzi record, iar datoria publică este într-o continuă creștere. România a vândut titluri de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, însă aceasta nu mai este o soluție. Statul ar trebui să caute variante pentru a-și crește veniturile, venituri care să fie cheltuite eficient. Deputații AUR de Suceava AUR Dorel Acatrinei și Lucian Pușcașu au solicitat premierului Nicolae Ciucă să răspundă la o întrebare extrem de importantă: Ce soluții aveți pentru reducerea deficitului bugetar?

„România continuă să aibă unul dintre cele mai ridicate deficite bugetare din Uniunea Europeană. Creșterea anuală a datoriei publice este direct proporțională cu avansul deficitului bugetar. Raportat la PIB, observăm că, în cea mai mare parte, banii împrumutați în fiecare an merg către acoperirea deficitului bugetar”, a punctat deputatul Dorel Acatrinei.

Potrivit datelor, Ministerului Finanțelor, datoria externă a administrației publice era de 307,748 miliarde de lei (26,1% din PIB), din care 302,836 miliarde de lei datorie externă a administraţiei publice centrale şi 4,512 miliarde de lei datoria externă a administrației publice locale. Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 497,556 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 90,1 miliarde de lei, informează Agerpres. 

Din păcate, din cauza deficitului bugetar ridicat, România a intrat într-un cerc vicios: se împrumută la dobânzi record pentru a acoperi cheltuielile. Dorel Acatrinei consideră că singura modalitate pentru a rupe această legătură ar fi creșterea semnificativă a încasărilor statului, fie prin creșterea impozitelor, fie prin eradicarea evaziunii fiscale. 

Cei doi deputați AUR au solicitat premierului să transmită și cum au fost cheltuiți banii împrumutați și in ce perioadă vor fi restituite aceste împrumuturi.