Dorel Acatrinei (AUR): Constituția interzice OUG pe drepturi și libertăți

Deputatul AUR atrage atenția asupra pericolului OUG 6/2016 și legea ei de adoptare, ce au transformat SRI în organ de cercetare penală special și anunță că va fi sesizată Curtea Constituțională.

Luni, 22 noiembrie 2021, Alianță pentru Unirea Românilor – avandu-i drept copreședinți pe deputatul George Simion și senatorul Claudiu Târziu, va depune la Curtea Constituțională sesizarea de neconstituționalitate nu doar a Ordonanței de Urgență nr. 6/2016 (prin care guvernul Ciolos, la inițiativa Ralucai Prună, a transformat SRI în „organ de cercetare penală special”), ci și a legii de aprobare a aceluiași OUG.

Este vorba de legea votată de către Camera Deputaților marți, 16 noiembrie 2021, după ce în 2016 trecuse tacit de Senat, iar apoi zăcuse 5 ani în sertarele Parlamentului.

Acatrinei acuză în principal că Ordonanță Prună reintroduce Serviciul Român de Informații în dosarele penale (în ciuda Deciziei 51/2016, prin care CCR a spart Binomul SRI-DNA, scoțând orice serviciu secret din anchetele penale) și că îngrădește drepturi fundamentale: dreptul la un proces echitabil, la viață privată, la secretul corespondenței.

„Încălcând grav pactele privind dreptul la proces echitabil, SRI, continuator al Securității comuniste, a continuat să-și întărească poziția de autoritate națională de interceptări a comunicațiilor, sustrăgându-se de la orice control civil real. Constituția interzice OUG pe drepturi și libertăți.” , mai declară deputatul AUR