Donald Trump l-a demis pe Ministrul Apărării, Mark Esper, înlocuindu-l cu Christopher Miller de la Contraterorism, fost membru al trupelor speciale Beretele Verzi. Protestele violente se răspândesc pe cuprinsul Americii

Președintele american în exercițiu, Donald Trump, a anunțat luni că l-a demis pe ministrul apărării, Mark Esper.

„Mark Esper este demis (terminated). Aș vrea să-i mulțumesc pentru serviciu”, a scris Donald Trump, luni, pe Twitter.

În următoarea postare, președintele a anunțat că îl numește pe Christopher C. Miller în locul lui Mark Esper.

„Sunt încântat să anunț că Christopher C. Miller, foarte respectatul Director al Centrului Național de Contraterorism (confirmat unanim de Senat) va fi secretar interimar al apărării, cu efect imediat”, a mai comunicat Donald Trump.

Nu se cunosc deocamdată motivele demiterii lui Mark Esper, dar unele surse citate de Agerpres indică tensiuni între ministrul Apărării și președinte, legate de posibilitatea implicării militarilor în  prevenirea degenerării protestelor „Black Lives Matter”. 

Christopher C. Miller a servit în cadrul Forțelor Speciale ale Armatei SUA (numite popular „Beretele Verzi”), fiind militar activ în perioada 1983 – 2014, iar după aceea a fost contractor militar. A avut funcția de consilier în probleme de contra-terorism în Consiliul Național de Securitate al SUA, unde a fost implicat în operațiuni împotriva grupării Stat Islamic. Apoi, a lucrat ca asistent adjunct al ministrului Apărării pentru operațiuni speciale și combaterea terorismului. A fost implicat în desemnarea Iranului, Hezbollah-ului și a terorismului domestic american ca amenințări la adresa SUA. 

Pe 10 august 2020 a devenit director al Centrului Național de Contraterorism, structură a Oficiului Directorului Serviciilor Naționale de Informații, grup ce reunește specialiști din cadrul altor agenții federale, inclusiv CIA, FBI, Departamentul Apărării și Departamentul de Securitate Internă. Donald Trump își anunțase intenția de a-l numi în această poziție încî din luna martie 2020, iar Miller a fost confirmat de Senatul SUA prin vot cu voce tare pe 6 august 2020.

Pe 9 noiembrie 2020, Donald Trump l-a numit pe Miller ca ministru interimar al Apărării, în locul lui Mark Esper. El va rămâne în exercițiu până la învestirea președintelui ales. În cazul în care scorul final al alegerilor prezidențiale va confirma un al doilea mandat pentru Donald Trump, probabil că și Christopher C. Miller își va vedea mai departe de minister în următorii 4 ani.

Dacă motivul este legat de protestele care se răspândesc rapid pe cuprinsul Americii, haideți să vedem cum stă situația în acest moment. Prodocens Media ne-a tradus un reportaj Fox News:

“Protestele electorale se intensifică din cauza lipsei de acces la procesul de numărare a buletinelor de vot

Protestele
electorale se intensifică, mii de oameni ieșind pe stradă pentru a cere
ca fiecare vot să fie numărat. Ashley Strohmier transmite live haosul
dezlănțuit în orașele din toată țara:

Mulțumesc, Ashley. Au fost
ciocniri aseară între poliție și protestatari în diferite orașe din
țară. La început au fost pașnici. Au fluturat pancarte cu Biden și au
scandat numărați voturile. Dar apoi lucrurile au scăpat complet de sub
control,

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro