Doi studenţi au reprezentat România la prima ediție a Huawei Talent Summit din Europa

În 2021, Huawei a celebrat pentru prima oară talentele din industria ICT (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) aducând laolaltă oameni cu idei remarcabile din Europa.
Huawei Talent Summit a avut loc în Helsinki, Finlanda, la finalul săptămânii trecute. În cadrul evenimentului au fost invitați participanți din cadrul programului Seeds for the Future, program care are scopul de a integra cât mai mulți studenți în industria ICT. România a fost reprezentată de doi studenți.

Principalul motiv pentru care a fost aleasă această țară, după cum spune Kenneth Fredriksen, Executive Vice President Huawei CEE and Nordic este acela că Finlanda are unul dintre cele mai bune sisteme de educație care pune preț pe excelență: “profesorii și studenții de aici îmbrățișează un mediu de cooperare, mai degrabă decât competiție, care este, de asemenea, conceptul principal al programelor de dezvoltare a talentelor Huawei în Europa”.

Finlanda este și una dintre cele mai digitalizate țări la nivelul statelor membre UE, clasându-se pe primul loc pentru capitalul uman al competențelor digitale în indicele Economiei și Societății Digitale, (DESI) stabilindu-și rolul de lider digital european.

Cu toate că întreprinderile finlandeze oferă instruire în competențe digitale, totuși întâmpină dificultăți în a angaja specialiști în ICT. Din nefericire există o lacună severă a specialiștilor din domeniul ICT în Europa. Potrivit Busolei pentru dimensiunea digitală a Europei propusă de Comisia Europeană, până în 2030 ar trebuie să existe aproximativ 20 milioane de specialiști ICT angajați în UE însă doar aproximativ 42% dintre europeni au abilități digitale de bază.

Raportul de “doar 3,8% dintre absolvenții universităților și 4,9% dintre absolvenții studiilor postliceale studiază domeniul ICT, comparativ cu 24,6%, respectiv 22% dintre studenții cu educație superioară care aplică pentru facultăți de business și administrație, respectiv drept”, spune Kenneth Fredriksen.

 Pandemia a accelerat în ultimii 2 ani digitalizarea la nivel global cu aproximativ 7 ani și că transformarea digitală a industriilor reprezintă cheia pentru a debloca potențialul creșterii economice în viitor,

 » Aflați mai multe informații aici.