Doi parlamentari AUR l-au interpelat pe premierul Cîțu privind eliminarea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în SUA

Deputații AUR Acatrinei Dorel Gheorghe și Pușcașu Lucian Florin i-au adresat o interpelare prim-ministrului Florin Cîțu privind eliminarea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în Statele Unite ale Americii. Ei susțin că legislația europeană prevede reciprocitate între Uniunea Europeană și SUA în domeniul liberei circulații a persoanelor,

Deși toți cetățenii Uniunii Europene pot circula fără vize și fără restricții în Statele Unite ale Americii, cetățenii români sunt discriminați, la fel cum se întâmplă și în cazul facilitaților din Spațiul Schengen. Români sunt lipsiți de drepturile ce li se cuvin în calitate de cetățeni europeni atât în interiorul Uniunii Europene, cât și în relația cu SUA.

Aderarea noastră la spațiul Schengen este un drept ce decurge din calitatea de stat membru al Uniunii Europene și a devenit un subiect extrem de sensibil întrucât este un drept generat de apartenența noastră la Uniunea Europeană, dar care întârzie nejustificat să se concretizeze și pentru cetățenii români”, a explicat Florin Pușcașu.

În ceea ce privește ridicarea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în SUA, ministrul de externe a declarat recent că „plafonul ratei de refuz prevăzut de legislaţia americană, adică transpus în procent de număr de vize care nu sunt acordate atunci când se fac aplicaţii pentru această viză de scurtă şedere în Statele Unite, plafonul acesta este de 3% din numărul total de solicitări. În momentul de faţă, noi nu suntem la acest plafon. (…) În momentul de faţă, suntem în jur de 9 – 10%„.

Prim-ministrul Cîțu trebuie să înceteze să mai dea vina pe România și să își asume eșecul politicii externe românești pentru „că această situaţie este imputabilă în primul rând autorităților române și constituie un motiv privind lipsirea de drepturi legitime pentru cetățenii români”, susțin deputații AUR, care i-au solicitat șefului Executivului să precizeze când vor putea românii să circule fără vize în Statele Unite ale Americii.