Documentele de conducere ucrainene: Comisia Europeană propune relaxarea temporară a cerinţelor

Comisia Europeană a propus recent norme temporare privind documentele de conducere ucrainene, pentru a le permite cetăţenilor ucraineni care locuiesc în UE în regim de protecţie temporară să îşi utilizeze în continuare permisul de conducere ucrainean, fără a fi nevoiţi să îl schimbe cu un permis de conducere UE sau să susţină un nou examen de conducere, arată un comunicat de presă al Executivului european. De asemenea, măsura va simplifica şi cerinţele pentru conducătorii auto profesionişti.

„Persoanele care fug din Ucraina şi caută refugiu în UE trebuie să poată circula liber în interiorul Uniunii, adică să îşi poată utiliza în continuare permisele de conducere, fără a fi nevoiţi să le schimbe sau să susţină teste suplimentare. Şoferii ucraineni de camioane se află în prima linie în ceea ce priveşte transportul de mărfuri către şi dinspre Ucraina, inclusiv transportul de cereale. Trebuie să ne asigurăm că aceştia îşi pot continua activitatea fără a fi nevoiţi să parcurgă proceduri administrative îndelungate cu privire la documentele lor de conducere. Iată obiectivul regulamentului pe care îl propunem astăzi. Acesta va contribui în continuare la facilitarea culoarelor noastre de solidaritate UE-Ucraina şi la creşterea exporturilor de produse agricole pe pieţele mondiale”, a afirmat comisarul european pentru transporturi Adina Vălean, potrivit sursei citate.

În anumite condiţii, şoferii ucraineni de camioane şi de autobuze care beneficiază de protecţie temporară îşi vor putea prelungi valabilitatea certificatelor de competenţă profesională eliberate de Ucraina, în urma unui scurt curs de formare şi a unui test, mai precizează sursa menţionată.

Acest lucru le va permite să lucreze în UE în perioada în care se află în regim de protecţie temporară şi să contribuie la exportul de bunuri ucrainene. Propunerea va fi examinată de Parlamentul European şi de Consiliu.