DOCUMENT ​Haos la Agenția pentru Resurse Minerale / Cum pot scăpa unii operatori de plata redevențelor

​Corpul de control al prim-ministrului a descoperit o mulțime de nereguli la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), după ce a verificat activitatea acesteia din perioada 1 ianuarie 2017- 31 octombrie 2019. La ANRM domnește haosul, e ca un sat fără câini: nu se cunoaște exact ce redevențe și taxe datorează operatorii din domeniul petrolier și minier, sute de licențe de exploatare nu sunt în vigoare, nu se fac controale, amenzile, deși trebuie actualizate anual cu rata inflației, sunt la nivelul lui 2003 etc.

ANRM trebuia să facă încă de acum 6 ani o metodologie în baza căreia să aplice o redevență asupra veniturilor realizate prin terminale petroliere, altele decât ale statului. Astfel, o companie ca Rompetrol, care are un terminal offshore în Marea Neagră, pe unde intră circa 5 milioane de tone de țiței, ajunge să fie „scutită” de la plată.

Vezi aici

documentul Corpului de Control

Mai exact, conform Legii 720/2014, ANRM trebuia să stabilească o cotă a redevenței, în baza unei metodologii. ANRE nu a făcut metodologia, astfel că redevența nu poate fi aplicată, iar statul nu-și poate primi cota cuvenită. Taxa ar trebui aplicată asupra veniturilor brute realizate din operațiuni petroliere de transport prin sisteme de transport,

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro