DNA a clasat dosarul privind certificatul de revoluţionar al lui Marcel Ciolacu. Care este argumentul procurorilor anticorupţie

Marcel Ciolacu a scăpat de emoţii. Procurorii au clasat cazul în care cercetau modul în care a dobândit certificatul de revoluţionar.

Dosarul privind certificatul de revoluţionar al lui Marcel Ciolacu a fost clasat, procurorii argumentând că fapta nu este prevăzută în legea penală. În dosarul respectiv s-au desfășurat acte de urmărire penală doar cu privire la faptă (“in rem”), raportat la modalitatea de soluționare a cererilor pentru eliberarea certificatelor de Luptător cu Rol Determinant, a transmis DNA.

Dosarul DNA fusese deschis în octombrie 2020


Potrivit Deciziei 313/15.04.2019 a Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva regimului comunist (SSRML), lui Marcel Ciolacu i s-a atribuit, la cererea formulată personal, titlul de Luptător cu Rol Determinant, care presupune un venit lunar de 2.000 de lei.

Totuşi, acest act produce efecte juridice doar după ce este semnat de către președintele României, iar în cazul lui Marcel Ciolacu președintele nu l-a semnat. “În cauza disjunsă din dosarul la care faceți referire, la data de 17 martie 2023, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b, teza I (‘fapta nu este prevăzută de legea penală ….’) din Codul de Procedură Penală”, se arată într-un răspuns al DNA, pentru G4Media.ro.

“Doar după finalizarea întregii proceduri, ceea ce presupune conferirea de către Președintele României, la propunerea SSRML, a titlului de Luptător cu Rol Determinant și publicarea în Monitorul Oficial al României a decretului (…) o persoană deține titlul de LRD cu consecința producerii de efecte juridice”, au mai explicat procurorii anticorupţie.

Prin nefinalizarea procedurii, din punct de vedere juridic, lui Marcel Ciolacu nu i-a fost conferit titlul de LRD, astfel că nu se poate vorbi de producerea vreunui rezultat carea ar putea cauza o pagubă sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, mai arată DNA.

“Întrucât nu s-a produs rezultatul cerut de norma de incriminare este de prisos să mai fie analizată conduita membrilor Comisiei care au admis cererea, un asemenea demers fiind în mod evident lipsit de relevanță în condițiile în care o asemenea faptă, prin neproducerea vreunui rezultat cu semnificație penală, nu este prevăzută de legea penală.

În consecință, se dispune clasarea cauzei cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu (…) pentru care a fost începută urmărirea penală in rem, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, se arată în ordonanța de clasare întocmită de procurorii DNA.

Un dosar penal privind modul în care preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi încă alte 11 persoane au primit titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluţia Română” a fost deschis în octombrie 2020. Cazul a fost disjuns dintr-un dosar care a fost deschis în urma unei plângeri adresate DNA de către revolutionarul Marian Moroşanu Tivilic (cunoscut sub numele de Marian Ceauşescu) privind acordarea de titluri de „luptător în Revoluţie” de către Secretariatul de stat pentru revoluţionari.

Într-o adresă a DNA din 20 octombrie 2020, în care Marian Ceauşescu este anunţat că plângerea sa a fost clasată, procurorii DNA menţionează însă ca a fost constituit un nou dosar penal, prin disjungerea cauzei, în ce priveste modul în care liderul social-democrat a obtinut titlul de „luptător în Revoluţie”.