Dmitri Medvedev amenință Europa: „Să nu uităm că și UE are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat vineri o amenințare voalată la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei, care au acuzat Rusia că a creat riscul unei catastrofe nucleare prin staționarea de forțe în jurul centralei ucrainene Zaporojie, transmite Reuters.

Ucraina a acuzat Rusia că a tras asupra orașelor ucrainene din incinta centralei știind că forțele ucrainene nu pot risca să riposteze. Kievul spune că Moscova a bombardat ea însăși zona, dar dă vina pe Ucraina.

Rusia susține că Ucraina este cea care a bombardat centrala.

„Ei [Kievul și aliații săi] spun că este Rusia. Evident, este un nonsens 100%, chiar și pentru publicul stupid rusofob”, a scris Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe canalul său Telegram.

„Ei spun că se întâmplă din pur hazard, ca și cum ‘nu am fi vrut'”, a continuat el.

„Se pare că jigodiile de la Kiev și patronii lor occidentali sunt gata să orchestreze un nou Cernobîl. Rachete și obuze cad din ce în ce mai aproape de reactorul centralei nucleare din Zaporojie”, a afirmat Medvedev în postare, potrivit The Moscow Times.

„Ce pot să spun? Să nu uităm că și Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”, a spus Medvedev.

ONU se teme de un dezastru nuclear la Zaporojie
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU a transmis că bombardamentul de la Zaporojie cea mai mare centrală nucleară din Europa, ar putea provoca un dezastru nuclear, dar nu a reușit să organizeze condițiile pentru o inspecție.

Kievul și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au cerut ca zona să fie demilitarizată, iar Grupul celor șapte economii majore a îndemnat Rusia să o returneze Ucrainei.

Însă Leonid Slutsky, deputat rus de rang înalt și președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de stat, a declarat că ideea de a returna centrala sub controlul ucrainenilor este „o bătaie de joc din punctul de vedere al asigurării securității”.

Rusia a capturat centrala din Zaporojie în martie, dar aceasta este în continuare operată de personalul ucrainean.

Marionetele Rusiei din regiune spun că centrala „ar putea fi pusă la naftalină”
Kievul a declarat că complexul a fost lovit de cinci ori joi, inclusiv în apropierea locului unde sunt depozitate materiale radioactive. Oficiali numiți de Rusia au susținut, citați de TASS, că Ucraina a bombardat centrala de două ori, întrerupând o schimbare de tură.

Ministrul ucrainean de Interne a declarat joi că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu la centrala nucleară de la Zaporojie.

Un oficial local pro-rus din Ucraina ocupată a sugerat vineri că centrala nucleară din Zaporojie ar putea fi „pusă la naftalină”, fără a preciza ce înseamnă exact asta.

„În curând (autoritățile ucrainene) nu vor primi nimic, pentru că, desigur, vom salva centrala nucleară, o vom pune la naftalină, vom aduce producția [de electricitate] pe care o avem în teritoriile eliberate”, a declarat acesta.

Kievul spune de mai multe săptămâni că plănuiește o contraofensivă pentru a recuceri provinciile Zaporojie și Herson. Moscova a instalat oficiali regionali care afirmă că intenționează să organizeze referendumuri pentru a se alătura Rusiei.