Din culisele dezumanizării: contrabandă cu suflete – bătuți, amenințați, dormeau în pivnițe…prețul încrederii în (unii) români ©

Imagine cu caracter ilustrativ (Sursa: Blacknews)

Contrabandă cu ființe umane – „Old habits die hard”

Pentru că infracționalitatea nu „rentează” atât de bine în țară, patru români și-a luat „know-how-ul” în spate și au pornit o afacere de exploatare în cea mai crudă manieră, puțin mai departe…în Belgia.

Ca o adevărată familie „tradițională”, soțul, soția și cei doi copii au schingiuit fizic și mental zeci de români veniți la muncă în Belgia, cu promisiuni terminate în lacrimi, constrângeri și amenințări.

Cei 4 buni samariteni au ajuns la Bruxelles în anul 2014, cu un bagaj infracțional consistent în spate, iar cum de obiceiurile vechi nu te poți descotorosi ușor, au continuat pe aceeași linie.

O dată stabiliți în Bruxelles, principalul lor obiectiv era să atragă forța de muncă românească, oferind celor interesați de un loc de muncă un salariu de 1.500 de euro. Cum însă socoteala de acasă nu se potrivește mai niciodată cu cea din târg, în momentul în care oamenii se prezentau la muncă, remunerația scădea brusc la doar 800 de euro.

Muncitorii, nedeclarați și angajați în livezi sau în sectorul construcțiilor, erau cazați pe saltele pe podea în pivnițe, lucrau ore suplimentare și erau bătuți sau urmăriți până în România dacă se revoltau sau încercau să plece. În urma plângerilor a cinci muncitori, inculpații au părăsit Belgia în anul 2016.

Una dintre victime relatează că inculpații i-au confiscat cartea de identitate și cardul bancar pentru a nu fugi. A distribuit reclame pentru doar 300 de euro pe lună. Iubita lui a vrut să fugă, însă au forțat-o să se întoarcă și au obligat-o să practice prostituția.

Un altul a reușit să scape și a plecat pe jos, fără documente. Anchetatorii susțin că nu mai puțin de 23 de persoane au fost supuse acestui tratament absolut inuman.

 » Aflați mai multe informații aici.