DIFERIT poate scăpa „la mustaţă” de „lista ruşinii”. Primăria scoate circulaţia auto de pe şantierul Blaga, ca să fie gata la final de lună

O firmă timişoreană (cu trei contracte depăşite) figurează pe „lista ruşinii” a Primăriei Cluj-Napoca. O alta, de această dată locală, are şansa să scape la mustaţă. 

Diferit mai are doar două săptămâni la dispoziţie pentru a termina lucrările incluse în proiectul de modernizare a Pieţei Lucian Blaga, însă piaţeta din faţa localului Croco şi şantierul de pe Napoca sunt în urmă. Edilul Boc a promis că iese cu chitanţierul în 1 Decembrie, iar dacă lucrările întârzie şi mai mult, firma poate ajunge pe „lista ruşinii”, publicată pe site-ul municipalităţii şi care i-ar putea aduce acesteia interzicerea participării la alte licitaţii în oraş. Se ştie că firma Diferit a câştigat multe proiecte, de-alungul anilor, în Cluj-Napoca, ultimul fiind modernizarea centrului (strada Regele Ferdinand), proiect care nu este încă finalizat la scuarul CEC (mai sunt de instalat corpurile de iluminat).

Totuşi, municipalitatea dă dovadă de indulgenţă faţă de constructor şi recomandă ocolirea zonelor încă în plin şantier din proiectul Blaga.

Aşadar, Primăria Cluj-Napoca recomandă șoferilor utilizarea unor trasee alternative pentru a evita pe cât posibil zona Pieței Lucian Blaga și str. Napoca în perioada următoare. Recomandarea este formulată în contextul stadiului actual al lucrărilor din piața Lucian Blaga și strada Napoca executate în cadrul proiectului „Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană: reabilitare și extindere zona pietonală piața Lucian Blaga, strada Republicii (primul tronson), strada Napoca, strada Petru Maior, strada Emil Isac și amenajare piste de biciclete”, proiect finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 : Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

În prezent, în zonele menționate există următoarele restricții de circulație:

  • în Piața Lucian Blaga se circulă cu dificultate din cauza căminelor carosabile cu diferențe de nivel, până la turnarea ultimului strat de uzură;
  • pe str. Napoca, pe tronsonul de ieșire în piața Unirii se circulă doar pe o bandă.

Traseele alternative de tranzitare propuse de primărie sunt următoarele:

1. Calea Moților- str. G.Coșbuc- str. Card.Iuliu Hossu- str.G.Barițiu în loc de Calea Moților- str. Petru Maior-Piața Lucian Blaga- str. Napoca- Piața Unirii- str. Regele Ferdinand sau Calea Moților- str. Clinicilor- Piața Lucian Blaga

2. str. Memorandumului- str. Gh. Șincai – str. Republicii în loc de str. Memorandumului – Calea Moților- str. Petru Maior- Piața Lucian Blaga-str. Republicii

3. Piața Lucian Blaga- str. Republicii- str. Avram Iancu- str. Universității- Piața Unirii în loc de Piața Lucian Blaga- str. Napoca- Piața Unirii.

Cu chitanţierul de 1 Decembrie 

Lucrările de modernizare care vizează Piața Lucian Blaga și străzile Napoca, Petru Maior, Emil Isac și Republicii până la intersecția cu strada Avram Iancu trebuie finalizate, conform contractului, până la sfârşitul lunii noiembrie 2020. 

Primarul a amenințat firmele că „iese cu chitanțierul” în cazul în care lucrările nu vor fi încheiate la termenul stabilit. „Se lucrează intens în Piaţa Blaga pentru finalizare şi deja, de azi noapte, am intrat şi pe Napoca. Sper ca firma să îşi onoreze obligaţiile contractuale până în 30 noiembrie, pentru întregul şantier. De Ziua Naţională stau cu chitanţierul. La Cluj, le-am spus tuturor, nu ştiu ce faceţi voi în alte oraşe sau în alte zone ale europei, dar noi vă cerem doar două lucruri, lucrări de calitate şi respectarea termenelor stabilite”, a declarat Emil Boc, la ZIUA LIVE, la începutul acestei luni. 

Cum va arăta noua piaţă 

Potrivit proiectului, în zonă se reduce numărul de benzi auto, fiind avantajați pietonii și bicicliștii. Astfel, Piața Lucian Blaga va fi cu numai patru benzi, str. Petru Maior, cu trei, str. Napoca va fi redusă la două benzi, la fel și str. Republicii, până la intersecția cu str. Avram Iancu. Extinderea spațiului pietonal, mai ales în piață, în fața cafenelei Croco. Piste de biciclete pe fiecare dintre aceste artere. Arbori pe toate segmentele propuse modernizării.

În Piața Lucian Blaga și pe strada Emil Isac ar urma să fie amplasate stații de încărcare pentru mașini electrice, tot în piață ar urma să fie instalată o toaletă publică, în locul tarabelor de flori existente. Sunt propuși arbori de trei tipuri: arțari în zona trotuarelor înguste, platani în față cafenelei Croco și tei pe strada Petru Maior, unde există deja și alți tei.

Primăria Cluj-Napoca a atribuit licitația pentru moderrnizarea Pieței Lucian Blaga societății Diferit Cluj. Valoarea contractului este de 20,5 milioane de lei.