Actualitate Magazin

Dezvoltatorii celui mai rapid supercalculator din lume, Fugaku, intenţionează să îi..

Dezvoltatorii celui mai rapid supercalculator din lume, Fugaku, intenţionează să îi..
Distribuiți acest articol!

Dezvoltatorii unui supercomputer japonez numit Fugaku, care a obţinut titlul de cel mai rapid calculator din lume, au declarat marţi că vor continua să îi îmbunătăţească performanţele pentru a se asigura că va rămâne în fruntea noilor frontiere de cercetare, relatează agenţia Kyodo.

”Ne vom continua eforturile de a-i ridica performanţele la nivelul maxim”, a declarat Hiroshi Matsumoto, preşedintele Institutului de Cercetare Riken susţinut de Guvern, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată în Kobe, unde este instalat supercomputerul Fugaku.

Fugaku s-a clasat luni în fruntea celui mai recent clasament publicat de site-ul specializat Top500, detronând supercalculatorul american Summit, dezvoltat de IBM şi instalat în laboratorul naţional de fizică nucleară din Oak Ridge, Tennessee. Summit ocupase prima poziţie în ultimele patru clasamente ale acestui site de referinţă, care sunt publicate de două ori pe an. Viteza lui Fugaku este de circa 2,8 ori mai mare decât cea a lui Summit – 415,53 petaflopi faţă de 148,6 petaflopi.

Performanţele unui supercomputer sunt exprimate în petaflopi – un cvadrilion (o mie de trilioane) de operaţii pe secundă.

Satoshi Matsuoka, directorul centrului ştiinţific din cadrul institutului, se aşteaptă ca Fugaku să devină cea mai importantă ”fundaţie”

 » Citește toată știrea pe AgerPres

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...