Dezastru în armata Germaniei: două treimi din artileria de vârf este inutilizabilă

Dezastru în armata Germaniei: două treimi din artileria de vârf este inutilizabilă, scrie Der Bild, citat de The Times. Această dezvăluire vine la scurt timp după ce s-a aflat că și transportoarele Puma, cel mai scump transportor blindat din lume, au probleme extrem de serioase.

Două treimi din artileria de vârf a Germaniei este inutilizabilă


„Două treimi din cele mai moderne piese de artilerie din Germania sunt inutilizabile, potrivit unei evaluări a Ministerului Apărării, care a apărut la câteva zile după ce un întreg contingent de vehicule de luptă de infanterie s-a defectat în timp ce se antrena pentru o misiune NATO.

Fiasco-urile gemene au atras atenția asupra stării proaste a echipamentului forțelor armate germane, exact în momentul în care Berlinul începe să acopere unele dintre lacunele capacităților sale militare cu un fond de reînarmare de 100 de miliarde de euro”, scrie The Times.

Panzerhaubizte 2000, un obuzier autopropulsat (howitzer), este un echipament extrem de lăudat, datoriă manevrabilității sale – ideale pentru tactici de tip „trage și fugi” – care poate bate 25 de mile cu proiectile obișnuite sau chiar 40 de mile cu muniție asistată de rachete. Cu toate acestea, șase din cele 14 piese trimise în Germania sunt acum în Lituania la reparații, având o problemă cu lipsa pieselor de schimb.

Probleme similare par să afecteze obuzierele aflate în Germania. Din cele 105 piese Panzerhaubitze 2000 rămase în Germania, doar 73 sunt în prezent disponibile armatei, potrivit unui raport guvernamental intern citat de ziarul Bild. Aproximativ jumătate dintre acestea sunt operaționale. Alte 18 sunt reparate în atelierele industriei de armament, susține raportul.

Cel mai scump transportor din lume, un fiasco


În plus, Germania va suspenda noile comenzi de vehicule blindate Puma după ce problemele operaționale au evidențiat încă o dată eșecul echipamentelor armatei germane. Recent, toate cele 18 vehicule dislocate pentru manevre au încetat să funcționeze pe parcursul a opt zile de antrenament. Un vehicul a fost dezactivat când cablurile sale au luat foc.

Bundeswehr a investit șase miliarde de euro, în total, în aceste vehicule de transport pentru infanterie, adică 17 milioane de euro bucata. Este cel mai scump transportor blindat din lume.

Acestea au fost menite să fie coloana vertebrală a Very High Readiness Joint Task Force, o brigadă NATO condusă de germani care urma să fie dislocată rapid pentru a păzi flancul estic al alianței în cazul unei invazii.

Însă, după acest eșec, Germania trebuie să revină la transportoarele Marder, vechi de 50 de ani.

Ministerul Apărării intenționa să cheltuiască câteva sute de milioane de euro pentru a moderniza flota de Puma, dar investiția a fost înghețată până când producătorii pot identifica problemele de bază.