Descoperiri alarmante. Ce se întâmplă în jurul orașului Cernobîl, la trei decenii de la cel mai mare dezastru nuclear din lume

Descoperiri alarmante. Ce se întâmplă în jurul orașului Cernobîl, la trei decenii de la cel mai mare dezastru nuclear din lume

La mai bine de 30 de ani de la cel mai mare dezastru nuclear din istorie, descoperirile din jurul orașului Cernobîl nu încetează să uimească lumea științifică. 

Culturile agricole care cresc în jurul orașului sunt și acum contaminate, iar analiza acestora a arătat că ele conțin cantități foarte mari de stronțiu 90, chiar și la o distanță de mai bine de 30 de kilometri depărtare. Acesta este un izotop radioactiv care este asimilat de oase, dinți și măduvă, precum calciul, dar care poate cauza multe forme de cancer.

În aprilie 1986, un reactor nuclear uriaș a explodat la Cernobîl, aruncând particule radioactive în vestul Uniunii Sovietice și în alte părți ale Europei. Ecologiștii au numit incidentul „cel mai mare dezastru natural provocat de om din istorie”.

Peste 100.000 de oameni au fost evacuați atunci, stabilindu-se și o zonă de excluziune de peste 20 de kilometri, care încă există și astăzi. Doi angajați care lucrau la reactor au fost uciși în explozie, iar 134 au fost spitalizați prezentând simptome de radiații extrem de puternice. Dintre aceștia, 28 au murit la spital, iar alți 14 au suferit de diverse forme de cancer despre care se crede că au fost provocate de radiații.

La 34 de ani distanță, dezastrul este încă prezent în zonă. Cercetătorii au descoperit concentrații periculoase de stronțiu 90 și cesiu 137 în aproape jumătate din cerealele cultivate și testate în Ivankiv, la circa 50 de mile distanță de Kiev și 30 de Cernobîl, regiune situată în afara zonei de excluziune.

„Ne-am concentrat pe stronțiu 90 pentru că se știe că este prezent în sol într-o formă în care poate fi absorbit de plante” a spus Labunska parte din echipa de cercetare a Universității Exeter, coordonatoarea studiului. Aceasta a precizat și că în Ucraina testarea alimentelor pentru detectarea acestui izotop sau a altor urme de contaminare radioactive a încetat în 2013.

Cercetarea a sugerat și că aceste niveluri de poluare radioactivă se vor menține pentru încă aproximativ 10 ani.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.