Descoperire neașteptată: veninul albinelor poate distruge celulele celei mai agresive forme de cancer de sân
Un studiu de laborator realizat de oamenii de știință de la Institutul de Cercetări Medicale Harry Perkins arată că o moleculă din veninul albinelor distruge celulele care determină apariția celei mai grave forme de cancer de sân.
Un recent studiu de laborator publicat în Nature Precision Oncology arată că o moleculă care se găsește în veninul albinelor poate ajuta la regresia anumitor celule canceroase crescute în laborator, scrie Science Alert.
Veninul de albină conține melitină, component care conduce la distrugerea rapidă a celulelor care provoacă apariția celei mai grave forme de cancer mamar, cancerul de sân triplu-negativ, dar și celulele cancerului de sân imbogățite cu HER2.
Celulele canceroase crescute în laborator au fost supuse „tratamentului” cu venin de albine pentru a vedea cum influențează acesta din urmă evoluția celulelor, iar efectele au fost peste așteptări.
„Așa am descoperit că melitina poate distruge complet membrana celulelor canceroase în 60 de minute”, a explicat Ciara Duffy, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul.
Efectul pe care l-a avut melitina în cadrul acestor teste îi face pe cercetători să creadă că molecula ar putea fi folosită în combinație cu tratamentele clasice pentru cancer, având în vedere că poate distruge membrana celulelor canceroase și permite, astfel, pătrunderea medicamentelor în interiorul celulei.
Cancerul de sân triplu-negativ reprezintă 10-15% dintre cazurile de cancer mamar, potrivit specialiștilor, iar acesta din urmă este cea mai răspândită formă de cancer în rândul femeilor la nivel mondial.