Descoperire epocală în Egipt! Arheologii au găsit 1 sarcofage intacte, vechi de 2.500 de ani

Sicriele au fost descoperite în deșert, în necropola din Saqqara.

Uriașa necropolă din Saqqara cuprinde faimoasa piramidă în trepte a faraonului Djoser și mai multe morminte. În trecut, aici se afla orașul Memphis, care a fost una dintre capitalele Egiptului antic.

Cele 13 sarcofage din lemn descoperite recent sunt însă unice, pentru că sunt intacte, lucru foarte rar întâlnit la mormintele cu o vechime atât de mare.

Toate cele 13 sicrie au fost găsite așezate unele peste altele, într-un puț adânc de 11 metri, săpat în complexul funerar.

Deși sunt din lemn, toate sarcofagele sunt foarte bine conservate, astfel încât, în anumite locuri, sunt încă vizibile culorile cu care au fost pictate.

Arheologii speră să descopere și alte obiecte în această zonă a necropolei, dar și inscripții hieroglifice, pentru a putea identifica persoanele care au fost îngropate aici.

De asemenea, ei se pregătesc să deschidă și alte 3 nișe sigilate din acest puț funerar, unde ar putea fi găsite și alte sarcogafe intacte.

Necropola Saqqara a fost folosită timp de aproximativ 3.000 de ani și cuprinde morminte ale unor nobili, dar și ale unor egipteni din clasele inferioare.

Mormintele mai bogate conțineau și statuete ale unor zeități, obiecte și măști funerare din argint, dar cele mai multe au fost jefuite.

De aceea, găsirea unor sarcofage intacte este un eveniment foarte rar și extrem de important pentru egiptologi.


 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: