ROPRES

Deputatul AUR Lilian Scripnic solicită explicații privind profitul înregistrat de OMV în prima parte a anului 2022

Distribuiți acest articol!

Deputatul AUR Lilian Scripnic consideră că majorarea prețurilor la carburanți este cauzată nu doar de contextul geopolitic, ci mai ales de anumite practici anticoncurențiale adoptate de către agenții economici. Având în vedere că aceste practici i-au forțat pe români să plătească mai mult pentru carburanți, Scripnic a solicitat ANAF să verifice situația veniturile înregistrate de OMV Petrom și a trimis o adresă oficială către Mirela Călugăreanu,  președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în acest sens. Solicitarea rămâne fără răspuns întrucât ANAF refuză să se pronunțe în acest caz.

Lilian Scripnic a solicitat ANAF, la sfârșitul lunii aprilie, să verifice situația veniturile încasate de OMV Petrom ca urmare a creșterii prețul la carburanți de la începutul anului 2022.

Deputatul a punctat că fenomenul creșterii prețurilor la carburanți este generat de factori externi – creșterea cotației barilului în plan internațional,  evoluția prețului la energie la bursele europeană și internațională,  dar și de origine internă –  majorarea accizelor decisă de Guvern și, ceea ce ne îngrijorează cel mai mult, adoptarea de către anumit agenți economici unor practici anticoncurențiale. 

În adresa trimisă către ANAF, deputatul face trimitere la majorarea cu rapiditate și nejustificată a prețului la carburanți pe parcursul a câtorva ore până la cota aberantă de 11 – 12 lei/litru. Scripnic a solicitat ANAF, cu scopul  un unei justei informări a opiniei publice, să comunice care au fost veniturile încasate de către OMV Petrom ca urmare a creșterii prețului la carburanți de la începutul anului 2022 și până în prezent.

Reprezentanții ANAF susțin că nu dețin astfel de informații, întrucât instituția are alt domeniu de activitate. În schimb, răspunsul oficial conține un tabel privind situația veniturile înregistrate de OMV, date disponibile în raportul aferent trimestrului I 2022 publicat de OMV Petrom grup pe pagina sa de internet.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...