ROPRES

Deputatul AUR George Badiu, către ministrul Sănătății: Domnule Rafila, ce măsuri ați luat pentru a opri decesul în rândul nou-născuților?

Distribuiți acest articol!

Deputatul AUR, George Badiu, atrage atenția asupra ratei crescute a mortalității infantile. Conform unui raport recent realizat de UNICEF, România are o rată a mortalității infantile de 6,88 la 1.000 de nașteri, în 2021. Drept urmare, deputatul AUR George Badiu solicită ministrului Sănătății Alexandru Rafila să numească măsurile care s-au luat până în prezent pentru reducerea mortalității infantile precum și bugetul alocat acestor măsuri.

Deputatul AUR de Vrancea, George Badiu, solicită Ministrului Sănătății Alexandru Rafila să numească măsurile luate pentru reducerea deceselor în rândul nou-născuților, în contextul în care rata mortalității infantile în țara noastră este îngrijorătoare.

„Stimate domnule ministru,

Conform unui raport prezentat de către UNICEF în data de 10 ianuarie 2023, care are la bază ultimele date publicate de către Grupul interinstituțional al ONU pentru estimarea mortalității copiilor (UN IGME, United Nations Inter-agency Group for Child Mortality Estimation), România a avut în anul 2021 o rată a mortalității în rândul copiilor sub cinci ani de 6,88 la 1.000 de nașteri, cu o rată mai mare în cazul băieților (7,48 la 1.000 de nașteri) decât în cel al fetelor (6,28 la 1.000 de nașteri), iar rata mortalității infantile a fost de 5,63 la 1.000 de nașteri, în vreme ce mortalitatea neonatală a fost de 3,48 la 1.000 de nașteri”, a scris deputatul AUR.

În acest context alarmant, deputatul AUR George Badiu solicită ministrului Rafila răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Care este rata de mortalitate infantilă în mediul rural comparativ cu mediul urban pentru anii 2021 și 2022?
  2. Care sunt cauzele acestor decese raportate la nivelul anilor 2021 și 2022?
  3. Ce măsuri sunt implementate în prezent pentru a reduce riscul de deces în rândul nou-născuților? Care este bugetul alocat pentru anul în curs în vederea punerii în practică a acestor măsuri?”

România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. România a ocupat prima poziție în acest clasament, dar recent a fost depășită de Bulgaria, conform organizației Salvați Copiii.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...