Deputatul AUR Florin Pușcașu solicită declanșarea unui referendum național pentru alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin

Deputatul AUR Florin Pușcașu readuce în atenția publică un subiect uitat de actuala coaliție de guvernare – reforma sistemului electoral. Într-o interpelare adresată premierului Nicolae Ciucă, Pușcașu susține că, pentru însănătoșirea sistemului politic românesc și revenirea cetățeanului în centrul preocupărilor, alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o condiție esențială. El cere Guvernului să declanșeze un referendum național pe această temă.

Deputatul a reamintit că Alianța pentru Unirea Românilor a depus o inițiativă legislativă în acest sens, privind creșterea reprezentativității aleșilor locali, dar este însă ținută în sertare de către partidele sistemului, care nu vor să audă de reforma sistemului electoral.

„Propunerea noastră legislativă este îngropată astăzi într-un sertar al Camerei Deputaților. În ultimele șase luni nu s-a mai întâmplat nimic. Ultima dată, în luna aprilie, când majoritatea toxică a vrut să o pice definitiv, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru respingere. De ce le este teamă parlamentarilor puterii? Creșterea reprezentativității aleșilor locali ar trebui să fie o reconectarea a aleșilor locali la problemele cetățenilor”, a punctat Florin Pușcașu.

Sistemul actual, bazat pe votul uninominal, permite ca un primar să fie ales în funcție chiar și cu o pondere redusă de voturi. Acest lucru poate crea discrepanțe și poate duce la lipsa de legitimitate a primarului în ochii cetățenilor. Prin implementarea alegerilor în două tururi de scrutin, se încearcă remedierea acestei situații.

.