ROPRES

Deputații AUR Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu cer naționalizarea activelor și resurselor energetice deținute de OMV în România

Distribuiți acest articol!

Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, deputați AUR de Suceava, cer naționalizarea activelor și resurselor energetice deținute de OMV în România. Ei susțin că în situații excepționale este nevoie de soluții radicale, iar criza energetică a relevat faptul că România este vulnerabilă din punct de vedere energetic și nu își poate permite să înstrăineze aceste resurse.

Cei doi deputații precizează că naționalizarea se poate realiza și aduc drept argument în acest sens art. 44 din Constituția României – este vorba despre procedura exproprierii, care prevede la al.3 faptul că „nimeni nu poate fi expropriat decât pentru cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”.

Având în vedere contextul energetic internațional și ținând cont că numărul românilor aflați sub pragul sărăciei s-a dublat în ultima perioadă, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu solicită premierului Nicolae Ciucă să aplice Legea 33 din 1994 și Legea 252 din 2020 și să naționalizeze activele și resursele energetice deținute de OMV în România. Ei subliniază că, potrivit informațiilor apărute în presă, vânzările companiei austriece OMV au crescut cu 124% și profiturile distribuibile acționarilor au crescut cu 95%. „Astfel, compania austriacă OMV câștigă miliarde, în timp ce românii sunt sărăciți”, punctează deputații AUR.

„Vă propunem, în vremuri de criză, soluții excepționale pentru România situație față de care aplicarea art.44 al.3 din Constituția României și a legislației subsecvente este de minimum bun simț și în interesul românilor!”, a mai adăugat aceștia.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...