Deputații AUR de Suceava cer instituirea unui moratoriu de 10 ani pentru pădurile României

Deputații AUR de Suceava Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei cer instituirea unui moratoriu de 10 ani pentru pădurile României. Aceștia au depus, alături de deputatul George Simion și senatorul Mircea Dăneasa, un proiect de lege prin care solicită interzicerea exploatării comerciale a pădurilor din țara noastră, cu excepția acoperirii necesarului intern.

Inițiatorii proiectului de lege arată că, volumul exploatării masei lemnoase în țara noastră tinde să îl concureze pe cel din perioada comunistă: în anii 80′ se tăiau aproximativ 25 milioane metri cubi masă lemnoasă anual față de 11,7 milioane metri cubi în 2006 și 18 milioane metri cubi în 2016. Potrivit unui studiu Greenpeace, în România se taie peste 3 ha de pădure la fiecare oră. Din datele prezentate de Romsilva, rezultă că zilnic se exploatează în medie 41 ha dintre care o mare parte o reprezintă tăierile ilegale.

„Volum acesta nu scade, deși industria cherestelei este în colaps. Această exploatare comercială a pădurilor din România trebuie să înceteze. Ne amintim că din cauza acestui fenomen, prin care firmele străine se îmbogățesc, ne-am confruntat în perioada 2013-2018 cu acea criză a lemnului de foc”, a punctat deputatul AUR Florin Pușcașu.

AUR cere autorităților să stabilească anual un volum de exploatare a masei lemnoase, care să acopere consumul intern, de la lemn de foc pentru instituțiile de învățământ din mediul rural, până la necesarul de lemn pentru fabricile de mobilă.

Un moratoriu de 10 ani ar da timp decidenților pentru reorganizarea Sistemului Silvic Național spre o direcție în care suprafața împădurită în România să depășească cu mult suprafața exploatată anual, astfel încât, copii noștri să respire un aer din ce în ce mai curat în propria lor țară”, subliniază inițiatorii proiectului de lege.