ROPRES

Deputații AUR de Iași au solicitat clarificări privind Legea Securității Cibernetice: vor avea SRI și MApN acces la datele private ale cetățenilor? Ce a transmis Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării

Distribuiți acest articol!

Deputații AUR Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță au solicitat Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) să clarifice dacă Legea Securității Cibernetice, odată adoptată, va da acces Serviciului Român de Informații și Ministerului Apărării la datele private ale cetățenilor români. În caz afirmativ, situația este deosebit de gravă, ținând cont că în ultimii ani s-au făcut numeroase demersuri în vederea asigurării protecției datelor cu caracter personal.

Deputații AUR de Iași consideră că proiectul de lege introduce delațiunea specialiștilor privați ca metodă de securizare a internetului și include condiții absurde, măsuri disproporționate și definiții vagi. În acest context, cei doi parlamentari au cerut clarificări din partea autorităților competente.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a transmis că datele cu caracter personal ale cetățenilor sunt în siguranță și a venit cu o serie de clarificări privind proiect de lege în cauză:

  • Autoritatea națională în domeniul securității cibernetice pentru spațiul cibernetic civil este DNSC, conform actualului Art. 10 atin. (1) lit. a), instituție civilă care funcţionează în baza OUG nr. 104/2021 şi gestionează în mod unitar nevoile de securitate cibernetică la nivel naţional. Procesarea informațiilor din PNRISC se realizează cu respectarea politicilor de confidenţiatitate şi transparenţă stabilite şi implementate de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).
  • MCID împreună cu autoritățile avizatoare au analizat cu atenție prevederile legale în vigoare, atât naționale cât şi europene şi internaționale, pentru a nu se realiza suprapuneri sau încălcări ale acestora, fiind incluse garanţii exprese pentru respectarea drepturilor omului, a vieţii private, a datelor personale precum şi a deciziei Curţii Constituţionale nr. 17/2015.
  • Legea a fost întocmită ţinând cont de considerentele din Decizia nr. 1712015 a Curţii Constituționale asupra obiecţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind securitatea cibernetică a României.
Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...