ROPRES

Deputații AUR de Iași, apel pentru restaurarea și punerea în valoare a Cetății de la Cotnari

Distribuiți acest articol!

Încă un monument istoric de pe raza județului Iași are nevoie urgentă de lucrări de consolidare și restaurare. Este vorba despre situl arheologic „Cetatea de la Cotnari” , unul dintre cele mai importante edificii dacice din regiunea Moldovei. Deputații AUR Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță au înaintat o solicitare către Ministerul Culturii prin care cer autorităților să aloce fondurile necesare punerii în valoare a acestui monument istoric.

Deși are o valoare patrimonială incontestabilă, Cetatea de la Cotnari nu a beneficiat până la această oră de lucrări de restaurare, de vină fiind și autoritățile locale care asistă nepăsătoarea la degradarea acestui sit arheologic.

Fortificația datează din sec. IV-III înainte de Hristos,  fiind ridicată în scop de apărare împotriva atacurilor barbarilor. Întregul sit arheologic se prezintă sub forma unui platou de 1100 metri lungime și maxim 150 de metri lățime, cuprinzând cetatea și elemente exterioare de fortificație. Cetatea ocupă o suprafață de aprox. 5 ha, fiind înconjurată de valuri de pământ care aveau rolul de a-i opri pe atacatori să avanseze în apropierea cetății.

Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță au supus atenției Ministerului Culturii cazul Cetății de la Cotnari și au solicitat autorităților să intervină de urgență. „În județul Iași se află nenumărate monumente istorice, însă până la această oră autoritățile locale nu au accesat fonduri în vederea restaurării acestora. Sperăm că apelul nostru către domnul ministrul Lucian Romașcanu nu va rămâne fără răspuns”, au precizat cei doi deputați AUR de Iași.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...