Deputata AUR Gianina Șerban: România pierde anual milioane de lei din cauza indolenței autorităților

România este constant subiectul procedurilor de infringement aplicate de către Comisia Europene din cauza problemelor de mediu care încă nu și-au găsit rezolvarea. Ministerul Mediului, indiferent de perioadă, a dat dovadă de indolență și incompetență, fără să întreprindă nicio acțiune în vederea reducerii poluării mediului înconjurător.

Deputata AUR Gianina Șerban, membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, subliniază că România pierde anual milioane de lei achitând penalitățile pe care Curtea Europeană de Justiție ni le impune în urma controalelor efectuate și problemelor regăsite în teren. Principalele probleme nerezolvate din această sferă sunt legate de managementul deșeurilor, calitatea aerului și controlul poluării industriale, biodiversitatea, managementul apei, pădurile și neîndeplinirea obligațiilor privind rambursarea taxelor de înmatriculare a autovehiculelor cumpărate din alte state membre.

Doar în mandatul actualului ministru, Tanczos Barna, au apărut două noi proceduri de infringement, punctează deputata AUR, și anume: nerespectarea obligațiilor privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive, precum și punerea în aplicare și transpunerea Directivei 2010/75 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale în legătură cu sancțiunile aplicate în România pentru încălcarea acestui act. Celelalte proceduri de infringement nu prezintă îmbunătățiri semnificative.

În condițiile în care, așa cum atestă realitatea, nu s-au înregistrat îmbunătățiri la acest capitol, Gianina Șerban solicită ministrului să răspundă la următoarele întrebări:

1. Care este progresul privind închiderea procedurilor de infringement?

2. Cum veți preveni apariția altor proceduri de infringement?

3. Care sunt penalitățile plătite de România către Curtea de Justiție a Uniunii Europene în ultimii 5 ani? (defalcat pe fiecare an)