Deficitul bugetar ar putea fi acceptat de Comisia Europeană la o valoare mai mare decât cea agreată inițial. Ce dăm la schimb

După vizita din Atena, unde a discutat cu președinta Comisiei Europene, premierul Marcel Ciolacu a convocat o întâlnire la Guvern.

A discutat cu partenerul de coaliție Nicolae Ciucă și cu ministrul Marcel Boloș despre măsurile fiscale care trebuie decise de coaliție.

Arzătoare este problema deficitului bugetar, mai mare decât ținta asumată în fața Comisiei Europene, pentru că riscăm pierderea fondurilor europene.

Marcel Ciolacu a discutat despre deficitul bugetar și în cadrul reuniunii șefilor de stat și de guverne din sud-estul Europei, într-o întâlnire cu președinta Comisiei Europene.

Intenția Guvernului, spune premierul într-un mesaj pe Facebook, este de a păstra deficitul în limite rezonabile. Dar România ar vrea să obțină, potrivit unor surse, permisiunea ca deficitul să fie totuși mai mare decât cel agreat acum cu partenerii europeni.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA Romania: „Probabil Guvernul român va încerca să negocieze o țintă ceva mai mare față de 4,4. Și dată fiind situația geopolitică, e posibil să fie acceptată această nouă țintă de către Comisia Europeană. Negocierile să fie mai ușoare având în vedere acest context în care suntem. Deci, undeva ar putea urca această țintă către 5% din PIB, dar automat Comisia Europeană va cere să luăm de pe acum măsuri, să arătăm determinarea măcar anul viitor să reducem deficitul bugetar.”

Victor Negrescu, europarlamentar: „Premierul a prezentat argumente suplimentare. Am remarcat o disponibilitate din partea Comisiei Europene pentru a continua dialogul, pentru a identifica o formă finală a implementării acestui jalon, fără să existe un impact prea mare asupra economiei sau asupra populației.”

În lipsa unor măsuri, am putea încheia anul cu un deficit de peste 6%, potrivit estimărilor specialiștilor.

Soluţia pe care oficialii de la Bruxelles ar propune-o statelor care au dificultăţi în a atinge țintele de deficit ar fi majorarea TVA cu 3 procente, potrivit unor surse. În cazul României de la 19, la 22%. În an preelectoral, este greu de crezut că partidele politice vor accepta o astfel de măsură.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA Romania: „Una dintre măsurile ușor de implementat pentru a crește veniturile la bugetul de stat este majorarea TVA, însă o asemenea măsură ar duce la creșterea instantă a inflației. De exemplu, dacă TVA se mărește de la 19 la 22%, inflația va crește cu trei puncte.”

Ministrul Muncii, cel al Finanţelor și ministrul Fondurilor Europene vor merge pe 28 august la Bruxelles, iar vizita premierului e programată la începutul lunii septembrie.