Declarația Unică și recuperarea banilor: Trei răspunsuri la unele întrebări sosite pe adresa redacției. Răspunde Romulus Badea (Soter&Partners)

Pe adresa redacției au primit unele întrebări referitoare la Declarația Unică cu privire la recuperarea banilor după aplicarea bonificației. De asemenea, le-am văzut și în spațiul public în diferite forme pe unele grupuri. Pe marginea acestora, HotNews.ro a discutat cu Romulus Badea, Tax Partner la Soter&Partners.

1. Persoana fizica X a depus declarația unică anterior noului formular și a și plătit atunci. Acum face rectificativa pentru bonificatii. Cum procedează pentru recuperarea banilor?

Romulus Badea: Surplusul constatat în urma acordării bonificațiilor va putea fi compensat sau restituit, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală.

Compensarerea se face cu obligații datorate aceluiași buget, urmând ca, din diferența rămasă să fie compensate obligațiile datorate altor bugete, dacă este cazul. Compensarea se constată de catre organul fiscal competent, la cererea contribuabilului sau din oficiu.

Cum se recuperează banii de la ANAF

Pentru recuperarea surplusului, contribuabilul va trebui să depună o cerere de restituire la organul fiscal în a cărui rază teritorială își are domiciliul fiscal.

Cererea de restituire trebuie să cuprindă numele solicitantului, codul numeric personal, adresa de domiciliu, suma și natura sumei plătite în plus, codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea,

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro