Decizie radicală a NASA. Motivul pentru care Agenția Spațială schimbă denumirea unor corpuri cerești 

După ce magazinele, echipele sportive și diverse trupe country au renunțat la denumirile cu o încărcătură rasială negativă, și NASA ia măsuri drastice în privința numelor acordate corpurilor cerești. 

„Eskimo Nebula” și „Siamese Twins Galaxy” vor fi printre primele schimbate.

„Poreclele sunt deseori mai ușor de reținut și mai prietenoase decât numele oficiale ale obiectelor cosmice, precum Barnard 33, cunoscut sub denumirea de ‘Horsehead Nebula’care îi surprinde aspectul și forma. Totuși, uneori există nume care, deși pot părea inofensive, pot fi jignitoare sau pot distrage atenția de la scopul științific”, au transmis reprezentanții NASA.

Astfel, Agenția Spațială Americană analizează în această perioadă sintagmele utilizate pentru a numi planetele, galaxiile sau alte corpuri cosmice „ca parte a angajamentului său pentru diversitate, egalitate și incluziune”, iar acolo unde „poreclele” sunt inadecvate vor fi folosite doar denumirile oficiale înregistrate la Uniunea Astronomică Internațională.

În luna iunie, compania Dreyer’s a anunțat că renunță la brandul „Eskimo Pie”, după un secol. Decizia a fost luată pe baza faptului că denumirea conține cuvântul „eschimos” utilizat în Alaska pentru referirea la inuiți sau la membrii populației Yupik, dar este considerat lipsit de respect și de acuratețe, deoarece acesta a fost inventat de persoanele din alte culturi și ar fi însemnat la origini „mâncător de carne crudă”.

Decizia vine ca urmare a unui val global de proteste față de rasism și inegalitate, care s-a accentuat în special după ce americanul George Floyd a fost ucis de un polițist din Minneapolis. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: