Decizie de ultimă oră pentru românii cu rate: BNR a menţinut dobânda cheie la 7%

Banca Naţională a României (BNR) a decis în şedinţa de miercuri menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. De asemenea, banca centrală a decis totodată şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, scrie News.ro.


Românii care iau credite în IRRC sunt atenționați de specialiști că sumele de rambursat vor crește exponențial

Conform calculelor preliminare, IRCC aplicat pentru trimestrul 3 al anului 2023 va fi in jur de 5.93%, față de 5.98%, cât era în trimestrul 2. Deși impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ, acesta poate fi un indicator al faptului că dobânzile urmează să aibă un trend descendent, sunt de părere experții în creditare.

IRCC este indicele după care se calculează dobânda pentru creditele acordate în lei. Acesta se aplică pentru creditele acordate după luna mai 2019. Deși în trimestrul al doilea al anului acesta avea valoarea de 5.98%, pentru următoarele trimestre valoarea acestuia va fi în jur de 5.93% sau chiar mai mică. Acest lucru va genera și o mică nesemnificativă a ratelor aferente creditelor cu dobândă variabilă. Cu toate acestea, în trimestrul al treilea IRCC va scădea pentru prima dată în ultimii doi ani. Este acesta un semnal că în perioada următoare ar trebui să ne așteptăm la o scădere continuă a dobânzilor?